Историята на коктейла "Блъди Мери" (Bloody Mary)

Всички почитатели на тънките напитки са чували, а много от тях си пийват от известния коктейл "Блъди Мери" /Bloody Mary/. Блъди Мери е коктейл, който се прави от водка, доматен сок и различни съставки като сос "Уорчестър", сос "Табаско", целина, сол, черен пипер, лимонов сок.
Коктейлът Bloody Mary по всяка вероятност е приготвен за пръв път в Harry's Bar (Париж). Според една от версиите, коктейлът е сервирал за първи път френският барман Фернандо "Пит" Петио още през 1920 - 1921 г. в парижкия бар "Харис". Той за първи смесва водка, доматен сок, сол, пипер и Уорчестър сос. Така се получава станалия по-късно знаменит коктейл "Блъди Мери". По-късно, вече в хотел "Сейнт Риджис" в Ню Йорк, той дооформил коктейла по молба на принц Серж Соболенски, прибавяйки табаско. Според друга легенда, която за мнозина е съвсем достоверна, този коктейл и бил приготвен от Пютио за американския актьор Рои Бъртън и е бил първо наречен "Bucket of Blood". За парижани коктейлът става популярен няколко години по-късно, след безспорния му успех в САЩ.Произходът на името е спорно. Според някои, този коктейл дължи името си на Мария I Тюдор наречена Bloody Mary (Кървавата Мери) Тази английска кралица, е дъщеря на Хенри VIII, царува няколко години и е известна със своята кръвожадност. Наречена е така поради своята политика на преследване на протестантите, след възстановяването на католицизма през 1550. Според други, името е измислено в Париж Harry's Bar - Париж, където е приготвен за първи път. Последната версия е, че дължи името си на Ърнест Хемингуей, който се е страхувал при своите алкохолни почерпки от яростните изблици на жена си, Мери Уелч. Според някои източници кръстил коктейла на известната актриса Мери Пикфорд.
Това е един от любимите коктейли на Хемингуей. Според известния писател, той можел да пие коктейла в бар Риц, без след това да мирише на алкохол. Певецът Серж Гинсбър е бил също почитател на този коктейл.
Към средата на през 30-те години на ХХ век е измислен и вариант, наречен "red snapper", в който водката е заменена с джин.
Ако се прибавят 25 гр текила, той се превръща в "Смъртоносната Мери", а ако вместо водка се използва текила, това вече е коктейлът "Блъди Мария".

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign