Легенди и поверия за цветето Мак

Митологично-поетичен образ

Символ на съня и смъртта, но има и друга символика - асоциира се с приказната красота, с неувяхващата младост и женското очарование.
Символ на Майката, на Девицата, на нощта...
Посветен е на всички лунни и нощни божества.
Символизира плодовитостта, плодородието, забравата, полетът на душата.
Кърваво-червеният мак олицетворява страданията на Христос или смъртта на една мечта.
В гръко-римската история и митология е емблема на Деметра (Церера), Персефона, Венера, Хипнос и Морфей.

Съществуват няколко легенди и митове, свързани с появата на мака:

* Когато Бог създал земята, всички животни, създания и растения били щастливи, освен Нощта. Без значение как се опитвала да прогони своя дълбок мрак - било с помощта на звездите или блещукащите светулки, тя все не можела да разкрие цялата прелест на природата... Това я натъжавало, подтискало... и в тъгата си тя отблъсквала всички от себе си. Тогава Господ се смилил над нейното страдание и създал Съня, илюзиите и мечтите, които били желани гости в хладните прегръдки на Нощта.
С времето обаче в хората се пробудили и мрачни страсти... Всяка вечер в съзнанието на един мъж се появявал сън, в който той убива брат си. Това мрачно видение обсебило човека и той извършил непростимия грях. Тогава Сънят в гнева си, че са опорочили чистата му природа, забил своя вълшебен жезъл в земята, а Нощта му вдъхнала живот. Жезълът пуснал корени, раззеленил се и се превърнал в мак.
* Макът е символ на плодородието заради своята голяма плодовитост и буен растеж. Ето защо той се явява постоянен атрибут на Хера (Юнона) - богинята на плодородието и брака. Храмът и статуята на тази богиня, намиращи се на остров Самос са бил украсени с макови цветове.

С мак в ръката винаги е изобразявана и богинята на жътвата - Церера (Деметра). От цветовете на мака и житни класове са се плетяли венци, с които е била украсявана статуята на богинята. Често дори са я наричали Мекона (от гръцкото mecon, makon - мак).

Древните гърци са вярвали, че това деликатно цвете е било сътворено от самия бог на сънищата Хипнос за Деметра, когато тя била толкова изтощена от опитите си да открие изгубената си дъщеря Персефона (отвлечена от повелителя на подземното царство - Хадес), че вече не можела да обезпечи растежа на посевите. Тогава Хипнос й дал мака, за да може тя да заспи и да си почине.
* С мак понякога е изобразявана и Персефона - обвита в гирлянди от макове - като символ на спускащият се на Земята покой.

* Според древноримска легенда, макът е израстнал от сълзите на Венера, които тя проляла, след като научила за смъртта на прекрасния Адонис.

* Според будистка легенда, маковете, израстнали на земята там, където се били докоснали миглите на спящия Буда.
* Според други предания, това е цветето на Хипнос, изобразяван като лежащ или седящ юноша/ангел с отпуснати криле, държащ в ръцете си букет макове, а понякога и с венец от макови цветове в косата.

" Прекрасен е младият бог на съня Хипнос... Той безшумно размахва крилете си, летейки над Земята... Държи в ръцете си омайни с уханието и красотата си макове и излива от вълшебния си рог сънотворно питие... Нежно докосва с магическия си жезъл очите на хората, тихо затваря клепачите им и унася смъртните в сладък сън. Могъщ бог е Хипнос. Не могат да му се противопоставят нито смъртни, нито богове. Дори самият гръмовержец Зевс е безсилен срещу му, защото и неговите заплашителни очи биват затваряни от Хипнос... и той бива потапян в дълбок сън..."
( От древногръцко предание )
* Легенди, достигнали до наши дни, разказват, че цялото царство на Морфей е било засадено с макове.

* Макът е считан и за цветето на ангелите, тъй като с него украсяват църквите в Деня на Слизането на Светия дух.
През този ден малки дечица, облечени като ангели, вървят пред свещеника, носещ Светите дарове и обсипват земята пред него с макови цветове.

* Успокояващите и обезболяващи свойства на мака са били добре познати още в древността. Теофраст, наричан още 'баща на ботаниката' е дал изключително подробно описание на цветето и неговите лечебни свойства.
В древните медицински ръкописи маковият сок се споменава като напитка, упояваща човек по време на хирургични интервенции.
Омир е писал, че Хубавата Елена е облекчавала страданията на бойците, ранени по време на Троянската война със сок от макове.
Вергилий е наричал мака "lathean" - 'даряващ забрава'.
Хипократ е казвал, че маковият сок може да служи като питателно и укрепващо средство.
Диоскорид е предупреждавал, че маковият сок може да доведе до смърт, ако се пие в големи количества.

Червените макове като символ:

През 1915г. по време на Първата Световна война, канадският военен лекар Джон МакКрей е написал, станалата по-късно широко известна поема "In Flanders Fields" ("В полетата на Фландрия"), започвайки с тези думи:
" Навсякъде макове като свещи на печал горят
Разпръснати сред опожарените бойни поля на Фландрия
Между мрачните кръстове те редом стоят
По тези места, където неотдавна е закопана прахта ни."
През 1915г., вдъхновена от тези строфи, американският професор г-жа Мойна Майкъл, пише следното:
"Ние ще помним червените макове
в полетата, където растат, те са символ на доблест.
Сякаш небесата плачат за кръвта на Героите, които ще бъдат вечно живи."
Същата година тя споделя идеята си да се носят червени макове във Възпоменателния ден, в чест на тези, които са загинали във войната. Парите от продадените през този ден цветя отивали за благотворителност.
По-късно французойката мадам Гуерин, която прекарала известно време в Америка, започва да прави изкуствени макове, които продавала в полза на деца-сираци и овдовели жени.
През 1921г. сътрудници на Френско-Американската лига продават макове в помощ на осиротелите по време на войната във Франция и Белгия. Впоследствие тази традиция се разпространява и в други страни, в частност Великобритания.
В много страни съществуват поверия, че маковете растат винаги на места, където са се провели люти битки. Като главна причина за тези народни поверия се явява кърваво-червеният цвят на цветето, но всъщност изобилието от макове на определени места се обяснява с това, че по тези места рядко са били пускани на паша тревопасни животни.

През IX век макът е разпространен и на Изток - в Иран, Индия, Китай... и ако дотогава растението е било познато като целебно и хранително, то от Х век в Китай започват да го отглеждат и с цел получаването на опиум. Пагубното пристрастие към мака започва с пушенето, а през XIIIв. вредната привичка се пренася и в Индия. През XVIIIв. в Китай, увлечението към опиума придобива колосални размери и правителството е било принудено да прибегне до забрана отглеждането на макове и производството на опиум.

В много страни в продължение на векове се култивира сънотворният мак (Papaver somniferum L.). От него се извлича гъст 'млечен' сок, служещ за приготвянето на медицински препарати, като папаверин и други.

Красотата на маковете в живописта

Маникюр "Червени макове" - Фото урок (Стъпка по стъпка)

Легенди и поверия за красивото цвете Божур


Легенди за лалето и красиви снимки

Легенди за птицата на Любовта - Фениксcomments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign