Слънцето: Приятел или враг?

Лято е. След дългата зима с малко светлина, всички сме зажаднели за галещите слънчеви лъчи, но...те могат да се окажат опасни. Всъщност няма значение къде ще се изложите на неговите лъчи - дали на морето или в планината. Те са еднакво опасни и на двете места. На какво и колко могат да навредят те, а също така и как да се предпазим от тях. Това са въпросите, на които ще се опитаме да дадем отговори.


Алергията може да се появи изведнъж!

Може да се прояви внезапно, независимо от това, че години наред сте ходили на море и никога не сте усещали някакъв ефект и дискомфорт. Събличате се и изведнъж  кожата Ви се покрива с червени петна, започва силен сърбеж,  по плещите, шията и гърдите  се появяват ситни пъпки, покривате се с големи сърбящи червеникави петна. Ако сте склонни към алергични реакции, независимо, че под слънчевите лъчи се чувствате добре, използвайте неароматизирани слънцезащитни кремове със защитен фактор, предназначен за чувствителна кожа. Докато се излагате на слънце, гълтайте каротинови таблетки или яжте много моркови. Имайте предвид, че някои лекарства и козметични препарати могат да засилят или да предизвикат алергична реакция на слънчевите лъчи.

За да няма последствия...


Преди да се печете на слънце, направете пилинг на кожата си. Ще получите равномерен тен, освен това и бързо ще го постигнете. Постепенно се отдавайте на топлите му ласки. Не ходете непрекъснато с гол гръб и рамене дори в места, които не са на брега на воден басейн. Ако в предишни години сте имали лошо изгаряне, изобщо не се подлагайте на преки слънчеви лъчи. В най-горещите часове ходете с леки светли дрехи, но нека да са с дълги ръкави и да покриват тялото ви. Ако преди не сте имали проблеми, привиквайте постепенно тялото си на слънчевите лъчи, но само до 10,30 ч сутрин и след 16 ч следобед. От слънцето кожата бързо съхне. Мажете се с хидратантен крем след плаж и пийте много вода.

Защитете добре косата, устните и очите


Боядисаните коси са много чувствителни към слънцето. Най-добре е да не ги боядисвате, докато сте на море. Ходете с шапка - полезно е и за косата, и няма да имате главоболие.

Носете тъмни очила, за предпочитане със стъкла, а не с пластмасови или стъклопластови пластини. Докато сте изложени на слънце, махайте контактните лещи. Не гледайте срещу слънцето дори с очила. Четете задължително с тъмни стъкла на очилата. Хартията и всички бели цветове отразяват слънчевата светлина, пясъкът също и тя по-силно дразни.
Кожата на устните е много чувствителна. Мажете ги със слънцезащитен крем с висок защитен фактор - от 30 нагоре.
Бременните и децата трябва да се пазят особено много. Най-добре е деца до 3 години да не се излагат голички на пряко слънчево греене. Ако го правите, нека да е за кратко. Ще спестите на детето неспокойствие и излишна умора.

Ако все пак сте пострадали от слънчевите лъчи, може да прочетете Как да намалим болката от слънчевото изгаряне?: Няколко изпитани рецепти

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign