Какво /не/ знаем за смеха?: 10 Любопитни факти

"Светът е оцелял, защото се е смял". Смехът е неделима част от човешкото поведение, който ни помага да придадем емоционален контекст на разговорите си и е сигнал, че някой е част от групата, т.е. сигнализира за приемане и позитивизъм към останалите. Въпреки, че говорим на различни езици, смехът е единствения език, който говори целият свят.
Смехът е и здраве...
Какво знаем или не знаем за смеха...няколко любопитни факти, които ще Ви бъде интересно да научите.

1.Науката, която изучава смеха и хумора, а също така и техните психологични и психични влияния върху човешкото тяло се нарича гелотология, а уредът, който отчита и измерва смеха - гелотометър.

2.Смехът е полезен за диабетично болните. Учени са доказали, че той намалява нивото на кръвната захар след ядене и хормоните, произвеждане по време на смях, могат да компенсират хормоналния дисаланс на болестта.

3.Смехът побеждава и стреса. Доказано е, че стресът отслабва имунната система. Смехът увеличава броя на антителата в човешкото тяло и подсилва клетките на имунна система. Когато се смеем,  клетките - "убийци" на тумори и вируси, се увеличават заедно с Т-клетките, Б-клетките и протеина гама-интерферон (който се бори с болестите). Освен, че намалява кръвното налягане, смехът повишава кислорода в кръвта на тялото ни, което от своя страна стимулира оздравителните процеси.

4.Смехът е и много добър фитнес. Учени са оценили, че сто засмивания се равняват на физическото натоварване от 10 минути на гребен тренажор или на 15 минути на ергометър(велотренажор). При смеха се упражняват диафрагмата, коремните, дихателните, лицевите мускули, както и мускулите на краката и гърба.
Клинично доказано е, че смехът стяга корема. Джарен Коен, провел много експерименти върху смеха в своята лаборатория в Нюарк, Ню Джърси, твърди, че „смехът не само помага за сърдечната дейност, но и за добрия външен вид на плажа“. Макар че някои хора мислят, че е невъзможно нещо толкова просто и безболезнено като смехът да подсилва коремните мускули, 14 от всеки 15 пациенти на Коен казват, че той е по-добра и по-забавна тренировка от коремните преси. За да може смехът наистина да подейства, трябва да трае най-малко 30 секунди, докато смеещият се не усети лека пареща болка.

5.И както винаги, смехът е различен при половете. Оказва се, че мъжете и жените възприемат по различен начин шегите. Защо е така, може да прочетете подробро ТУК.

6.Бебето започва да се смее още на 17 дни, въпреки, че по-ранни проучвани, бебетата обикновено започват да се смеят на възраст около четири месеца.

7.Смехът наистина е заразен!Британски учени твърдят, че са идентифицирали как мозъка се “заразява” от веселието.
Изследователи от университета в Лондон са установили, че смeхът и другите позитивни звуци отключват отговор в онези мозъчни зони, които се активират при усмихване.
Знае се, че когато говорим с някого ние често копираме поведението, думите, мимиките и жестовете му. Сега става ясно, че същото се отнася и за смеха, поне на мозъчно ниво.
За целите на проучването, изследователите са пускали серии от звуци на доброволци, като са използвали функционален ЯМР/ядрен-магнитен резонанс/, за да проследят мозъчния отговор. Звуците са били позитивни-като смях и одобрителни възгласи и негативни като викове.
Всички звуци са предизвиквали отговор в премоторната кортикална зона в мозъка, която подготвя лицевите мускули за съответен отговор. При слушането на позитивни звуци, мозъчният отговор на доброволците е бил по-силен, което подсказва, че те са по-заразителни от негативните.

8.Смехът е и една много добра дихателна гимнастика. Той дори си има санскритско наименование – хася йога. „Хо-хо“ идва от корема (диафрагмата), „ха-ха“ - от сърцето, а „хи-хи“ от третото око. Най-голямо терапевтично значение се приписва на дълбокия хохот.

9. Смехът е младост за кожата на лицето Ви, тъй като стимулира притока на кръв към мускулите.

10.Смехът може да удължи живота ни и да подобри неговото качество. Когато гледаме забавни комедии, ние казваме „стоп“ на депресията и умората. А оптимистите са много по-устойчиви на инфекции, отколкото унилите песимистично настроени хора.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign