Топ 5 на най-разпространените комплекси

Психолозите установиха кои са най-често срещаните проблеми, от които страдат хората.Известно е, че комплекси има всеки човек и те се формират без нашето съзнателно участие, най-често в ранното детство. Класация за най-разпространените комплекси направи здравния портал bienhealth.com.

По мнение на лекарите, най-често срещан е така нареченият комплекс за малоценност. От ниско самочувствие страда голяма част от населението на земята, дори и да не го забележим от пръв поглед. Носителите на този комплекс хронично и подсъзнателно понижават своята самооценка, вследствие на недооценяване на своите качества или външност. Страдащите от комплекс за малоценност често изпадат в депресии, а в най-тежките случаи дори прибягват до самоубийство.

На второ място застава комплексът "Дон Кихот". Повечето носители на този комплекс  са „инфантилните” мъже. Същността му се състои в идеализиране на любимата жена и в преклонението пред нея. Това е така наречената „псевдо любов”, когато мъжът не забелязва недостатъците и отрицателните черти на своята половинка. Прозрението при такива лица често води до агресия, която в повечето случаи е насочена към обекта на обожание.

Трето място заема синдромът на „Дон Жуан”. Този комплекс представлява получаване на удоволствие от запознанство и последващ взаимен интерес, като под интерес често се разбира – полов акт. След постигане на целта, носителят на комплекса губи всякакъв интерес към партньора си.

На четвърто място отново е типично мъжки комплекс. Носителите на този комплекс силно преживяват тревогите си по повод размера на "мъжкото си достойнство". Оказва се, че този комплекс е силно разпространен, дори и сред тези, които нямат никакви основателни причини да се тревожат за размерите си.

На пето място е комплексът „Алиса в страната на чудесата”. Жените, носителки на този комплекс, са склонни да мечтаят за „принца нa белия кон”, който в нашия век е „принцът с белия лексус”. В истинския живот такива жени търсят партньор, който да отговаря на тяхната нереална приказна представа. Успехът на отношенията с такива жени зависи изцяло от мъжете или по-скоро от тяхната способност да играят убедително необходимата роля.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign