Седемте най-мръсни вещи в нашия дом

Проучване на Университета на Аризона посочи седемте най-мръсни предмети в къщи. Оказва се, че те не са тези, за които мислим ние.

Първо място е дъската за рязане, по която има микроби, 200 пъти повече от тези на тоалетната чиния, която ни се струва едно от най-мръсните места. Микробиолозите съветват след измиване на дъската да я забърсваме с 5% разтвор на оцет или спирт. Ако се колебаете между дървена или пластмасова дъска, може да видите резултати от проучвания коя от тях е по-безопасна.

Второ място по количество микроби заема слушалката на домашния ни телефон.

Третотото място
е за един от най-използваните домакински аксесоари - гъбата за миене на чинии.

На четвърто място е завесата за душ, която често пропускаме при почистване, но се оказва, че тя си е жив развъдник за множество микроби, благодарение на влажния въздух в банята.

Пето място заемат кошчетата за боклук в кухнята и тоалетната, затова напомняме, че те трябва от време да се почистват особено щателно.

На шесто място учените поставят съдомиялната машина, тъй като тя е също едно добро място за живот за микробите, както и вратата на хладилника ни.

Седмото място е определено за пералнята. Проучване сочи, че оцелелите при прането микроби остават в самата перална машина. Препоръчва се поне веднъж месечно да пускате пералнята на един цикъл с максимално гореща вода /90 градуса/ и оцет, за да пречистите от микроби.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign