Закуската ни предпазва от стреса

Помните ли знаменитата поговорка, която ни съветва да дадем вечерята на врага, обяда да споделим с приятел, но закуската задължително да изядем сами. Защо именно сутрешното хранене е толкова ценно?

Много хора се отнасят към закуската пренебрежително, считайки, че тя не е най-важното хранене за деня. Други съзнателно я пренебрегват, страхувайки се да не напълнеят. А трети просто намират много "уважителни" причини, такива като недостиг на апетит или липса на време, за да се откажат доброволно от пълноценното хранене в началото на деня. Но докато пропускаме закуската, можем да се вслушаме в мнението на лекарите и диетолозите, които твърдят, че в никакъв случай не трябва да се отказвате от сутрешния прием на храна, тъй като той допринася в положителен аспект за здравето на Вашия организъм.


Заряд на енергия

Лекарите считат, че човек, който е свинал да закусва, е по-малко податлив на стреса през деня, отколкото неговите "гладни" събратя. Освен това, сутрешното хранене ни е необходимо, за да можем по-добре да се концентрираме и да запомняме информация. Статистиките сочат, че хората, които не се отказват от закуската по-рядко попадат в автомобилни произшествия. Изследванията показват, че добрата закуска повишава работоспособността с около 30%, затова, ако Ви предстои тежък ден в офиса, не забравяйте да снабдите организма си със запас от енергия.

За тези, които се тревожат, че ще напълнеят, следва да знаят, че отсъствието от сутрешната трапеза няма да направи фигурата Ви по-красива, но и напротив, способства за натрупване на излишни килограми. Работата е в това, че когато спите, обмяната на веществата в организма Ви се забавя и няма да се "забърза", докато не приемете храна. Затова, когато пропускате закуската, то на обяд Вашият организъм ще усвои много повече калории, отколкото ако бяхте закусили. Другият ефект от липсата на сутрешна храна е, че организмът, лишен от сутрешната порция енергия включва инстинкта за самосъхранение и по време на обяда усвоява калории с удвоена енергия, т.е. ако сте гладували до обяд, Вие рискувате да изядете много повече, отколкото е необходимо.

Не винаги сте способни веднага след събуждането си да приемет нещо питателно? Специалистите обясняват това с късната и прекалено калорийна вечеря. Ако предишната вечер, точно преди сън сте направили "нападение" на хладилника, напълно естествено е, че сутринта не изпитвате глад. Ако вечеряте малко по-рано от обикновено, сутрешната закуска няма да Ви се струва толкова отвратително нещо. Още един начин да привикнете със сутрешната закуска е сутрешната гимнастика. Разбира се, спортните занимания изискват време, но затъва пък удивително подобряват апетита и работят в полза на здравето и хубавата фигура. При липса на време сутрин, диетолозите съветват да вземете закуската със себе си в офиса. Докато пристигнете до работното място, Вие ще успеете окончателно да се разсъните и да се подготвите за прием на храна.  А ако закусите обилно сутринта, ще успеете да доживеете до обяда, без допълнително да приемате някаква храна между основните хранения, което както е известно е носител на доста повече калории, отколкото Ви се струва на пръв поглед.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign