10 Природни продукти за подобряване на паметта

Универсално средство за подобряване на паметта не съществува, но затова пък може добре обмислено да подхранваме мозъка си с продукти, съдържащи максимум полезни вещества за неговата работа и активизиращи умствената дейност.
Проблеми с паметта могат да възникнат например от постоянен стрес или липса на витамини.Нормалната работа на мозъка се нарушава, ако към нездравословното хранене се прибавят недоспиване, алкохол, заседнал начин на живот. Паметта се влошава и поради лошото усвояване на хранителните продукти и неправилното хранене (злоупотребата с полуфабрикати), а също и в резултат на депресивни състояния.
Кои продукти от природата може да ползваме, за да подобрим състоянието на паметта ни:


1.Стафиди

Те съдържат съединения на бора, които активират паметта и повдигат тонуса на организма. Полезно е на работното място винаги да имаме под ръка шепа стафиди. Те са много поздравословни от чипса и солетите.

2.Черен касис

Черният касис съдържа много витамин С, който както е известно, отговаря за яснотата на нашия ум и за бодростта. Черен касис, разбит в пасатора с мед, ще ни зареди с витамини за денонощие напред. но запасите с витамин С трябва да се запълват постоянно.

3.Спанак

Той съдържа лутеин и други антиоксиданти, които защитават мозъчните клетки от разрушаване. Омлетът със спанак е прекрасна закуска, която ще защити мозъка ни. За ранната вечеря е много подходяща паста от твърди сортове пшеница със спанак.

4.Черните боровинки

Те активират образуването на нови клетки в сивото вещество на мозъка, което отговаря за паметта. Сушените черни боровинки може да се поставят в термос, да се залеят с гореща вода и да се оставят да престоят. Тази настойка помага да се запазят всичките им полезни качества. Ако пием боровинкова настойка преди и по време на сесия, резултатите ни ще бъдат отлични!

5.Соево мляко

Соевото мляко съдържа фитоестрогени, които подобряват паметта. 1 ч.ч. соево мляко на закуска или преди сън ще ни помогне не само да вземем и най-трудните изпити, но и да разработим най-зашеметяващите проекти.

6.Риба

Тя съдържа мастните киселини Омега-3, необходими за нормалното функциониране на нервната система. Рибата съдържа също и йод, който прояснява ума.

7.Тиквени семки


1/2 ч.ч. от тях са необходимата доза цинк, който подобрява паметта и ускорява работата на мозъка ни. С добър запас от тиквени семки повишението на работното ни място ни е в кърпа вързано.

8.Черен дроб

Той съдържа витамини от група В. Именно те отговарят за енергичността на нашия организъм. А освен това подобряват паметта и намаляват нервността. Черен дроб, приготвен на грил е много вкусно и полезно ястие.

9.Макаронени изделия, орис и хляб

За работата на мозъка са необходими въглехидрати, които се превръщат в глюкоза и способстват за активизирането на умствената дейност.

10. Вода

Научно доказано е, че 90% от мозъка ни се състои от вода, затова трябва да приемаме повече течности. По този начин ще повишим концентрацията и вниманието си.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign