История на кафеварката

Сега сме в предприятието в Оменя, но всичко започва недалеч - в Крузинало. Там един мъж, надарен с прозорливост, има работилница за алуминиеви изделия. Веднъж открива, че...

Домакинските уреди са вдъхновяващи. Алфонсо Биалети го доказва, когато ХХ век е все още в началото си. Взрян в примитивната пералня на съпругата си, той анализира как врялата вода от котела се издига в отделението за пране. И... решава да пренесе този принцип в приготвянето на любимата гореща напитка на италианците. Идеята: да застави водата да се движи така и в домашна машинка за кафе, извличайки най-доброто от него. Ражда се Moka Express - кафеварката, орисана да бъде едно от най-италианските неща днес. Повече за да демонстрира чудесната си интуиция, отколкото за да прави сериозен бизнес, през 1933 г. Алфонсо занаятчийски произвежда образци на откритието си.
Истинският потенциал на Moka Express да предлага чудесно кафе, а на фамилията Биалети - да преуспява на пазара, се разгръща, когато в начинанието се включва синът Ренато. На двамата мъже се налага да изпият доста мока в търсене на перфектната конструкция на уреда, идеалните пропорции на водата и кафето, оптималния режим на процесите.
В конкуренция с друг уред за кафе (наполетана) производството на Moka Express се разраства и индустриализира. Причудливите уреди вече се разпространяват с камион на фирмата. За успеха има благоприятни фактори - общественият интерес към алуминия, възприеман тогава за най-перспективния метал; желанието домашното кафе да има интензивния вкус на еспресото от модните кафе-барове; традиционното предпочитание към елегантния дизайн.
И действително алуминиевата кафеварка - оригинална, ефикасна, сигурна - се харесва дотолкова, че 90% от домовете в Италия се сдобиват поне с една.
Пътят от простото хрумване до триумфа, несъмнен от 60-те години насам, е улеснен от премислени търговски стратегии и изобретателна реклама. Специални афиши и най-продаваните списания популяризират уреда с новия метод за приготвяне на кафе. В тях се появява самият Биалети - старши. Щом гледането на телевизия се утвърждава като масово вечерно развлечение, на екрана в анимиран вариант изскача мустакатото човече на Пол Кампани , отново вдъхновено от лицето на Алфонсо. Днес човечето се отпечатва върху всяка кафеварка, гарантирайки на купувача произхода й. Това, разбира се, далеч не е единствената промяна. Производството е механизирано и автоматизирано. Рентгенови лъчи установяват безупречността на всяка блестяща част от кафеварките. Запазено е обаче ръчното извършване на някои операции. Неизменно ревниво се съблюдава изискването за качество на всяка от 26-те хиляди бройки, тръгващи ежедневно от предприятието в Оменя към света. А на първата кафеварка на Биалети от 30-те години на миналия век досега са се родили 270 милиона сестри.
През 90-те години уредът, довел до революция в домашното приготвяне на кафе, претърпява еволюция. Кафеварката става още по-безопасна, ергономична и елегантна. Разширяването на гамата модели е отговор на един все по-взискателен и конкурентен пазар. Новото? Със заоблените си линии моделът Dama се отдалечава от емблематичната доскоро осмоъгълност на кафеварките Bialetti.

Достойнствата на Brikka пък са в каймака - като този на еспресото. 
 
Mukka Express се слави като второто голямо откритие на марката - от тези кафеварки се носи деликатният аромат на капучиното.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign