Черна гора - низ от адриатически перли

Онези, които веднъж са имали шанса да се потопят в атмосферата на черногорското крайбрежие и са били погалени от топлия средиземноморски бриз, са запазили красив спомен за едно коренно различно от нашето море. Тук величествените скали като че ли направо излизат от кристално чистите води на Адриатика, а по бреговете до боровете и кипарисите се редят палми, кактуси, маслини, цъфтят магнолии.
 Будванската ривиера е най-предпочитаното кътче по черногорското адриатическо крайбрежие. Цяло приключение е разходката зад високите стени на средновековния град Будва. В лабиринтите от тесни улички между каменните къщи няма опасност да се загубите, но няма и как да излезете, без да сте надникнали в някой от бутиците или пък да сте утолили жаждата си в някое от многобройните заведения. Най-голямата грешка ще направите, ако пропуснете да вкусите от местните специалитети.
 Черногорската кухня не е много по-различна от българската, но морските блюда преобладават. Дълбокодънната синя риба например върви в комбинация със салата от октопод. Черногорци са майстори и на рибената чорба.
 Стъпите ли веднъж на тамошното крайбрежие, не бива да подминавате старинния град Котор, който се намира под закрилата на ЮНЕСКО. Тук, сред крепостните стени, каменните къщи и катедралите, човек се потапя в друг свят и остава с усещането, че не е на Балканите, а някъде в центъра на Европа. Часовникът на градската куа, поставен от Наполеон, и днес отмерва точно времето, а стълбата на позора връща госта на Котор онези времена, когато престъпилите нормите на морала са били най-строго порицавани.
 Една разходка с катерче из Которския залив ще Ви отведе на изкуственото островче сред селото Пераст, трупано камък по камък цени три века от моряците, които минавали покрай мястото, където местни рибари намерили плуваща икона на Богородица. Те решили, че на това свято място непременно трябва да има църква. Сега там храмовете са два - православен и католически, и са отрупани с дарове на оцелели в бури и корабокрушения моряци.
 Покрай честите си почивки на "Свети Стефан" в силните туристически години Клаудия Шифър стана рекламно лице на черногорското адриатическо крайбрежие. Сега знаменитостите там не са чак толкова. В Будва местните хора са свикнали с присъствието на Емир Кустурица - той толкова се е влюбил в този кът на Адриатика, че си е построил вила. Разбира се, на човек му става приятно да почива на едно място със знаменитости.
 Но главното, заради което си струва да се отиде в Черна гора, е спокойствието край едно толкова различно от нашето море. И то само на 700 км от София.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign