Мебелите: Дървото срещу плоскостите

От какво са направени мебелите Ви? Преди години отговорът на този въпрос бе ясен - от дърво. Днес обаче изборът е много по-голям. Вариантите освен различните видове масив включват и широко разпространените плоскости от дървени частици, известни като ПДЧ и MDF.

Дървото е класика. Освен с оригинална текстура, мекота на блясъка и приятно усещане при допир качественият масив (орех, череша, бук, дъб, ясен) е много устойчив. Той е с висока якост и плътност и се поддава на допълнителна обработка - заоблени детайли, резбовани орнаменти. Вярно е, че повръхността му лесно се драска, но и нараненото място бързо се възстановява. Естествената дървесина, особено светлата, може да се байцва в цвят по желание. Има около 10 основни дървесни цвята и още около 20 техни нюанса. Мебелите от широколистна дървесина обаче са доста скъпи. Ако държите мебелите да са от масив, но евтини, можете да изберете иглолистната дървесина, известна още като чам. Тя е двойно по-евтина, но е по-смолиста, с много чепове, не толкова здрава и по-трудна за фина обработка в сравнение с широколистната. С мебели от масив можете да обзаведете цялото си жилище. Съществува риск обаче, ако изходният материал не е прецизно отгледан и обработен, мебелите да се изкривят или напукат. Ако не сте сигурни в качествата на масива, не го използвайте за обзавеждане на кухня, в която много се готви или пък ако жилището е с парно отопление. Другите материали - ПДЧ и MDF плоскостите, са добра алтернатива. Те се произвеждат лесно, а това определя ниската им цена. При правилна употреба почти не се деформират.
ПДЧ означава 'плоскости от дървени частици'
Те са направени от стърготини, свързани с лепила и смоли. Обикновено са трислойни, като средният е от по-груби, а повърхностните - от по-фини и плътно пресовани частици. Тези плоскости могат да са с различна дебелина като най-използвани за мебели са 18 и 25 мм.

MDF е съкращение от немски и означава 'плочи от дървесни влакна със средна плътност'. При него дървесните частици са ситно смлени и слепени със синтетични смоли. По-плътен е от ПДЧ-плоскостите и е по-добър за мебели. Повърхностите и кантовете на MDF-плоскостите позволяват различна обработка почти като при масива, а гладките им повърхнини са податливи на фурнироване в поне шест дървесни цвята и лакиране в цвят по желание. Средната цена на тези плоскости за дебелина около 19 мм е от 22 до 36 лв. на кв. м

ПДЧ и MDF плоскостите се покриват с естествен фурнир или фолио (ламинат)
Покритието от естествен фурнир има ефект на дърво. Малки драскотини по него могат да се коригират и има възможност за повече нюанси. В по-влажни помещения фурнирът може да се разлепи или напука, затова за кухнята например използвайте покритие от ламинат. То е устойчиво, трудно се драска и е особено подходящо също за офиси и детски стаи. За да избегнете недостатъците на някои материали и да постигнете добър ефект на разумна цена, комбинирайте ги с други. Особено при корпусните мебели най-често се използват ПДЧ плоскости като основен материал, защото е най-евтин, а кантовете и вратичките се правят от масив или MDF плоскости. Така, ако кантовете са от масив, байцвани в подходящ цвят, може да се постигне илюзията, че цялата мебел е от естествена дървесина.
Иглолистна дървесина (чам)

предимства: евтин материал
недостатъци: ниска плътност, смолист, с чепове, труден за фина изработка, ниска якост, висока изтриваемост

Широколистна дървесина

предимства: стабилност, висока якост, водоустойчивост, ниска изтриваемост, добри възможности за обработка и декорация
недостатъци: скъп материал

ПДЧ плоскости

предимства: евтин, износоустойчив, широка цветова гама на покритията
недостатъци: ниска плътност, не позволява овални или нестандартни форми

MDF-плоскости

предимства: добри възможности, широка цветова гама на покритията, висока износоустойчивост
недостатъци: не позволява детайлна обработка като при масива


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign