История на леглото и любопитни факти

Леглото, както всеки предмет от ежедневния ни бит, също има своята история. Прародителите ни от пещерите не са и мислили за нещо подобно, в което могат да прекарват нощта. Но щом построили първите колиби, разбрали, че имат нужда от ложе, повдигнато над земята. Първите примитивни легла датират от времето на неолита. Праобразът им са дървени корита, в които лягали няколко души от племето. застилали ги с рогозки. По-конкретни данни има от времето не египетските фараони - тогава богатите прекарвали нощта в легла от злато, сребро и абанос, с крака, украсени с лъвски лапи, копита на бик, кожа. За изобретатели на водното легло се смятат персите. Те намирали за удобно да спят върху козя кожа, пълна с вода. Във Византия само жените имали привилегия да прекарват нощта в легло. За мъжете били отредени нарове в специални стенни ниши. Византийското легло имало задължително своеобразен покрив и завеси от плътен плат, за да пази от студа през зимата. В друга древна страна - Китай, богаташките легла имали собствена отоплителна система.
Още преди производството на легла да се превърне в занаят, се появили родоначалниците на пружините - мрежа от кожени ремъци или въжета върху дървена рамка. Дюшека пълнели с пух от зайци или парчета кожа. За ушиването му използвали коприна, брокат, кадифе. По време на Ренесанса леглата на италианците изглеждали като висок сандък със стъпала - те се отваряли и в тях подреждали дрехи. Куриозно е, че до XVI век всички спели голи само с нощна шапчица.
Като част от интериора спалното обзавеждане се налага през XVII-XVIII век. Майсторските продукти на мебелните занаятчии нерядко се оценявали дори по-високо от известни художествени творби. От това време датират и двете световноизвестни традиции - в Германия се появили уважаваните и до днес пухени завивки, а в Русия печката станала любимо място за преспиване на старците и на децата. Краят на XVIII в. е рождената дата и на железните легла, и на дюшеците с естествен памук. Тогава се появява и съвременното легло.
Изобретение от края на XIX век е пружинният матрак. Производителят на сандъци за опаковане на кашкавал, американецът Симънс, направил метален скелет с пружини и го покрил с плат. През 1919 г. пружините започнали да се навиват не ръчно, а с машина. В средата на ХХ век се появяват разтегателното легло и фотьойлът легло. В следващите години конструкциите и материалите за леглото се усъвършенстват. Принадлежностите към него - матраци, възглавници и завивки, вече трябва задължително да са антиалергични. Технологиите стигат дотам, че в креватчетата се поставят елементи, с които бебетата да почесват венците си.
Днес вече не са новост масажните матраци с вграден измервател на стреса, както и легла с постоянно подгряване, смекчаващо болките в ставите. Предлагат се ортопедични възглавници против главоболие и хъркане.
Смели разработки търст и нови насоки - едно връщане към първообраза на леглото е идеята за създаване на ложе във вид на яма с дълбочина 40 см. Във вдлъбнатината, пълна със синтетични зелени влакна, имитиращи морава, има одеяло и възглавница. Създателите на този модел смятат, че след десетина години той ще бъде много актуален. В близко време ни се обещават легла с измерване на кръвното налягане и пулса, които сутрин ще се контролират на екран. Ако през нощта показателите са лоши, системата предвижда събуждане и даване на съответните препоръки.

Автор на първото сгъваемо легло е американецът Уилям Лорънс Мърфи. То се прибира в шкаф или се вдига към стената. Създадено е по необходимост - Мърфи живеел в малка стая, я която леглото заемало почти цялото пространство. За първи път е представено през 1908 г. в Сан Франциско. Интересен е фактът, че още през 1715 г. през Парижката академия на науките бил изложен проект на легло, което през деня се вдига към стената и изглежда като картина.


Сред спалното бельо на шотландската кралица Мери са намерени пет чаршафа с примес на коприва.


Кралят Слънце - Луи XIV, често свивквал съвети край леглото си. Той разполагал с 413 помпозни кревата.


В 1 г матрачен прах живеят хиляди акари сапрофити, а в спалнята те са около 500 милиона.


Един час недоспиване намалява работоспособността с 25 %.


Всяка нощ по време на сън човек отделя около 25 % влага от тялото. Затова не е добре да се спи в спално бельо от изкуствена материя.


Идеалното легло трябва да бъде с 14 см по-дълго от ръста Ви, матракът да не е по-стар от 10 г., а възглавницата трябва да се сменя веднъж на всек идве години.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign