Любовният живот на великите: Кларк Гейбъл "Отнесен от вихъра"

Уилям Кларк Гейбъл
( 1 февруари 1901 - 16 ноември 1960 )

Дела и слава:

Кларк Гейбъл царува в Холивуд в продължение на повече от 30 години. Кинозвезда в над 60 филма между 1930 и 1960 г., царят на Холивуд често влиза в образа на 'мъжага'. Той е един от най-знаменитите секс-символи на екрана. Ролята на вестникарския магнат в 'Това се случи една вечер' му спечелва 'Оскар', но репутацията му на голям съблазнител е свързана преди всичко с образа на Рет Бътлър в 'Отнесени от вихъра'.
...с Вивиан Лий в "Отнесени от вихъра"
Житейски събития:

Гейбъл е отгледан от предана, но авторитарна мащеха, без баща му (пътуващ работник по петролните сонди ) да се меси особено в неговото възпитание. Поради неголямото си влечение към знанието Гейбъл изоставя училището още в ранна възраст и след като за известно време се опитва да работи в една фабрика за производство на автомобилни гуми в родния си град Охайо, той решава да реализира мечтата си да стане комедиен актьор. Без да държи и най-малко сметка за схващанията на баща си, който поддържа, че 'комедийните роли са подходящи за женствените мъже', младият Кларк кръстосва страната като палячо в една пътуваща трупа. Когато пристига в Портланд, щата Орегон, се ангажира в малка театрална трупа и там за пръв път се проявява като актьор.
Увлечен повече от театъра, отколкото от киното, Гейбъл заминава за Холивуд и участва като фигурант в масовите сцени. И въпреки че режисьорите се бавят с оценката на неговите възможности, жените веднага откриват сексуалния му магнетизъм. Когато една от компаниите го назначава, тя поема и разноските по поправката на неговите развалени и зле разположени зъби, като поръчва на стоматолога да изработи за новия им жребец усмивка в стил "спортен мъжкар".
Гейбъл остава скромен дори и след като вече е кинозвезда. За него винаги е чест да премине през тълпите от обожатели и с внимание раздава автографи. Той обича да казва, че без тях феновете си би останал без работа.
Висок 1,80м, безупречно елегантен, Гейбъл е завладян от манията за чистота. Той взима по няколко пъти на ден душ, бръсне си не само подмишниците, но и гърдите.
Много самотен, той предпочита компанията на машинистите и техниците от киностудията - мъже, с които може да пие, да лови риба и да ловува. Смята ги за свои равни.
Гейбъл бди славата да не се отвърне от него и след триумфалната вечер, когато получава своя 'Оскар', го чуват да мърмори: "Не бих сменил размера на шапката си".

Любовни вълнения:

Жените обичат Гейбъл и той им отвръща със същото. За това свидетелстват десетките, а може би стотици негови връзки по време на цялата му дълга кариера. Някои казват, че той имал слабост към зрелите жени и изтъкват за доказателство първите му два брака. Но това са повече съюзи по сметка, отколкото по любов. Първата жена на Гейбъл, Жозефин Дилон, негова преподавателка по драматично изкуство, е със седемнайсет години по-възрастна от него. По-късно тя заявява, че с Гейбъл не са имали никаква сексуална връзка и че бракът им никога не е бил консумиран.
Жозефин Дилон
 След раздялата си с Дилон, Гейбъл сключва брак с разведената 46-годишна Рия Лангам от Хюстън, която го окуражава и майчински се грижи за него в началото на кариерата му. Самият Гейбъл признава: "Зрялата жена вижда, разбира и знае повече от младото момиче..."
Кларк Гейбъл и Рия Лангам
 Въпреки това обаче актьорът не е изцяло в плен от зрелите жени. По време на снимките на филм, в който играе главната роля, той има страстна връзка със своята партньорка Джоан Крауфорд, която по това време е на 27 години. По-късно тя казва за него: "Той имаше по-голям природен магнетизъм, от когото и да е на света". Добавя още, че не допуска възможността жена, която работи с мургавия красавец, да не таи сексуално влечение към него.
Крауфорд и Гейбъл запазват приятелската си връзка в продължение на много години, но стоически слагат край на любовната си идилия по заповед на своите кинопродуценти, още повече, че всеки от тях е женен по това време...
Гейбъл и Джоан Крауфорд
 Скоро след това Гейбъл среща Карол Ломбар, едно 'момиче на танца'. Ломбар, изглежда, е голямата любов на живота му. Гейбъл, който по природа е спокоен и затворен, веднага е привлечен от живостта и чувството за хумор на дребната блондинка. Те си измислят закачливите обръщения "Ма" и "Па" и от самото начало са неразделни. Ломбар му устройва различни весели изненади. Като например да остави в гримьорната му опакован в подаръчна хартия трикотажен бандаж с надпис "Пази го на топло! Занеси го вкъщи невредим!". Без никакво стеснение му съобщава, че е уредила да вземат отпечатъци на краката и ръцете му, а също така и на пениса, върху циментовия плочник пред Китайския театър. Но въпреки това веднъж я чуват да мърмори: "Обожавам Кларк, но той не е добър любовник".
... с Карол Ломбар
Ломбар придружава Гейбъл по време на екскурзии, на лов и риболов. Те спят под открито небе и веднъж дори се любят в един кокошарник. Веднага след като на Гейбъл е даден развод с Рия, двамата с Ломбар организират истинската си сватба в Кингъм, Аризона. След брака буйността на Ломбар се успокоява и новата съпруга се опитва да се приспособи към много по-спокойния начин на живот, желан от Гейбъл. Един техен приятел, който ги наблюдава постоянно, забелязва, че тя скоро става напълно различна от момичето, което на една пресконференция дръзко декларира, че Гейбъл не е обрязан. Единственият облак, който помрачава щастието на обожаваната от цял Холивуд двойка, е невъзможността им да имат деца.
"Той правеше безкрайни тестове на спермата си и опитваше всички известни любовни пози", казва един негов приятел. Друг добавя: "Те са готови да се любят провесени от някой прозорец, ако им се каже, че това ще помогне".
Но каквато и любов да засвидетелства на съпругата си, Гейбъл не може да остане мъж само на една жена. Ломбар избухва всеки път, когато честите изчезвания на Гейбъл с някоя негова партньорка стават публична тайна.
 Актьорът е смазан от смъртта на любимата си, която загива при самолетна катастрофа едва три години след женитбата им. Той прекарва остатъка от живота си в търсене на втора Ломбар. След като съблазнява цял рояк от жени, като се почне с красавиците от Палм Бийч и се стигне до дъщерята на един рибар, той накрая се оженва за лейди Силвия Ашли. Съюзът им е кратък. Гейбъл признава по-късно, че е бил пиян в деня на тяхната сватба.
.... с лейди Силвия Ашли
 На 54 години той се жени за пети и последен път за една с десет години по-млада от него актриса. Руса, дребничка, пленителна, Кей Спрекълс прави всичко по силите си, за да съвпадне с търсения от нейния съпруг идеал. Тя и Гейбъл прекарват спокойни дни в тяхното ранчо до деня на сърдечната криза, която отнася актьора точно преди започването на снимките за новия му филм. Джон, техният син, се ражда пет месеца след смъртта на баща си.
.... с Кей Спрекълс
Жените в живота му:

Гейбъл не е придирчив при избора на партньорките си. Сценаристката Анита Лууз разкрива, че той споделя старото американско схващане, според което мъжът трябва да спи с всички момичета, които се появят на пътя му. А на 'царя' му трябва само малко да повдигне малкия си пръст, за да има момичето, което пожелае. Но понякога той предпочита да вкарва в леглото си високоплатени проститутки. Когато му задават въпроса: "Защо го правиш, след като можеш да имаш което и да е друго момиче съвсем безплатно?" - той отговаря: "Другите се задълбочават, мечтаят за страстна идилия, за екранна любов. Аз не искам да бъда най-знаменитият любовник на света".
Кларк е привлечен не само от красавици. Когато един негов приятел го пита защо излиза с 'тази долнопробна дебелана', Гейбъл отговаря: "Защото нея намерих".
Актьорът има дълга, продължила повече от 12 години връзка, с една холивудска сценаристка - доста непривлекателна и твърде дребна жена. Тази връзка остава в тайна с изключение само за някои най-интимни приятели. Гейбъл се среща редовно с нея и тя признава веднъж: "Когато Кларк ме обгръща и прониква в мен, не усещам нищо вълнуващо. Той не е нищо особено. Но когато отворя очи и си дам сметка, че това е великият Гейбъл, самият Гейбъл - тогава достигам до пароксизъм".
... с Лорета Йанг
 Гейбъл се възползва и от партньорките си, които се роят около него по време на работа. Той ги ухажва на екрана и се люби с тях (понякога буквално) зад него.
Веднъж, разглеждайки една холивудска изложба, представена от кинокомпаниите, отбелязва: "Какво великолепно изложение на красавици! Като си помисля само, че съм бил с всички тях...".
Името на Гейбъл е романтично свързвано с всичките му сценични партньорки - от Грейс Кели и Ава Гарднър до Жан Харлоу, независимо дали предположенията са били основателни.
"Царят" не се задоволява да играе на екрана ролята на мъж, той Е "Мъжът!".
...с Лана Търнър
 Не една актриса казва: "Вярвам, че всяка жена, която го срещне, се влюбва в него". Мерилин Монро признава, че цялата настръхва, когато той докосва гърдите ѝ. И както добре го формулира Джоан Блондел: "Той очароваше всички жени, освен мъртвите".

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign