Горещо лято в града

Лято е. Сезонът на почивките е чудесен за тези, които са на брега на морето, но много от нас ще го прекарат в големия град. Как да преживеем жегите? Ето няколко полезни съвети:

  • Когато термометърът показва над 25 градуса, обличайте се в естествени материи. Перфектният летен дрес код - широки дрехи, изработени от тънък памучен или ленен плат.
  • Натоварването на краката нараства десет пъти с всеки излишен сантиметър ток, а в горещините вените се разширяват. Направете живота си по-конфортен, като предпочетете открити сандали с равни подметки.
  • С настъпването на жегите трябва да бъдат много внимателни хората със сърдечно-съдови заболявания. Ако имате хипертония, коронарна болест на сърцето, диабет, заболяване на щитовидната жлеза, затлъстяване, рак, или наскоро сте имали сърдечен пристъп или инсулт, в никакъв случай не работете в задушни помещения. Като цяло физическата активност в тези случаи е противопоказна - тя  поставя сърцето под допълнителен натиск, а кръвното налягане скача стремглаво нагоре.
  • Опасни са физическите натоварванията и за хората, които имат средна и висока степен на късогледство. От вдигане на прекомерни тежести и резки навеждания може да получите кръвоизлив в ретината, а също така и да се получи отлепяне на самата ретина.
  • В горещите дни се опитайте да стоите настрана от климатиците. Препоръчва се по-бавно охлаждане на тялото.

Бъдете внимателни с лекарствата!

Когато говорим за инструкциите за приемане на лекарства, важно е не само внимателно да ги прочетем, но и да разберем прочетеното. В САЩ проведоха специално изследване по темата, като предложиха на пациенти да прочетат инструкциите към пет популярни лекарствени препарати, които се продават без рецепта. На въпроса:"Как трябва да приемате лекарството?", 43% процента от участници не успяват да отговорят правилно. Особени затруднения предизвиква дозировката на медикаментите.
В практическата медицина съществува термин лечебна (терапевтична) доза (на лат. Dosis therapeutica) и означава количеството лекарство, което оказва най-добър лечебен ефект.Тя може да бъде минимална, средна и максимална. По-малка от минималната дома няма да има лечебно действие, но приемът на по-голяма доза може сериозно да Ви навреди.

В ръцете на професионалистите


Добрият масаж може да направи чудеса, но само ако е направен от професионален масажист. По данни на ортопеди, 15% от пациентите им имат нужда от рехабилитация за лечение на увреждания на нервите и мускулите след некачествен масаж. За хората, които са на диета за отслабване, не се препоръчва дълбок масаж поради риск от увреждане на тъканите на гръбначния стълб.





comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign