10 Полезни съвета за ред и чистота в дома


1. Често около каналите на мивката се образува слой от мръсотия, която с времето поврежда емайла. Ако нямате под ръка препарат, добро решение за премахването на нечистотиите е да натрием замърсените зони с един половин лимон. Тази естествена киселина премахва мръсотията и придава блясък.

2. За да отстраните неприятните миризми от фурната, включете я и когато загрее, поставете в нея няколко кори от лимон или портокал.

3. Ножиците ще бъдат винаги добре наточени, ако от време на време разрязвате с тях парче шкурка.

4. С времето фаянсът загубва цвета си. Той може да се възвърне, ако намажете плочките със смес от терпентин и сол. Оставете няколко минути. След това измийте с гореща вода и сапун, а после изплакнете със студена.

5. За да горят свещите Ви по-дълго, поставете ги за малко в хладилната камера, преди да ги запалите. Внимавайте да не се замразят. Така свещта става по-здрава и отделя по-малко восък.

6. Случва се да промените мястото на дивана или друга мебел. Тогава върху мокета остават следи от крачетата на гарнитурата. За да ги отстраните, използвайте парна ютия. Оставете я включена на няколко сантиметра от мокета за 1-2 минути. Парата ще омекоти тъканта и мокета ще си възвърне старата форма. Докато нагрявате с парата, можете да разресвате проблемния участък с четка.

7. Гардеробите и раклите, които се използват рядко, задържат влага и могат да повредят дрехите. За да избегнете това, поставете няколко парчета тебешир в торбичка от плат на пода на гардероба. Той абсорбира влагата и неутрализира миризмата на мухъл.

8. Ако корнизът заяжда и затруднява движението на завесата, прекарайте парче сапун през цялата релса, като внимавате да проникне добре в процепа. Тънкият слой сапун ще улесни придвижването на халките на пердето.

9. Когато спалното бельо стои дълго време в гардероба, често се появяват жълти линии на местата, където е сгънато. Те не изчезват с обикновено пране. Добро средство за отстраняване на пожълтелите ивици е да се намокрят с горещо прясно мляко. После се оставят да съхнат на слънце и се изпират.

10. Най-лесно ще отстраните дъвка от дрехите на детето, ако поставите ликьосаната риза, рокля, тениска или панталон за половин час във фризера. Дъвката ще се втвърди и лесно ще я отлепите.
Ако е размазана върху мокета, завивките или... по косата на детето, разтъркайте я с кубче лед. Повторете тази операция 4-5 пъти. Тогава ще я отлепите по-лесно.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign