7 Важни правила при избора на нови обувки

При всяка смяна на сезона разбираме, че е време да купуваме нови обувки. Няма жена, която да не си е задавала въпроса дали обувките, които избира са подходящи и доколко са вредни за здравето на краката й.
При избора на обувки не трябва да гледаме само кориците на лъскавите модни списания и тенденциите за предстоящия сезон, който те лансират. Трябва да преценим правилно доколко обувките, които ще купим се, грижат за комфорта на краката ни.
За да направим правилен избор на обувки, как и кога да ги купим - за това може да последваме тези седем важни правила:


1.Най-добре е да купуваме обувки вечер, когато вече сме се находили за деня и краката ни са малко подути.

2.Задължително пробвайте и двете обувки от чифта. Разходете се малко с тях - поне няколко минути. Така ще усетите, ако има триене, неприятни неравности и издатини, или дискомфорт.

3.Пръстите Ви не трябва да се прищипват или притискат прекалено много, тъй като това може да доведе до промяна във формата им. От прекалено тесни обувки страда кръвообращението и обмяната на веществата в ставите на краката, което повишава риска от артрит и остеоартроза.

4.Прекалено широките и по-големи обувки също не са за препоръчване. Това може да доведе до навяхвания и изкълчания на краката, а също така падания, които могат да наранят и други части на тялото.

5.Най-подходящи са ниските токове - 2 см. за мъжете и 3,5 см. за жените. В този случай петите поемат около 60% от теглото на тялото, а останалата част от теглото се разпределя равномерно между предната и страничната част на стъпалото. Токът са подобна височина защитава ходилата от ударите по твърдите настилки, върху които стъпваме и повишава устойчивостта на тялото, а също така намалява рисковете от развитие на плоско стъпало.

6.При избора на обувки трябва да се убедите в устойчивостта на подметката и тока. Кракът не трябва да потрепва и да се изкривява, а да стъпва устойчиво.

7.При обувките с височина на токовете над 10см. най-голямото натоварване получава предната част на крака, който обаче не е приспособен да поеме такъв свръхтовар. Това може да доведе до образуване на плоско стъпало. При прекалено висок ток се получава неправилно разпределение на натоварването по гръбначния стълб, което повишава риска от развитие на остеоартрит.


В идеалния случай обувките трябва да бъдат леки, удобни, от мека кожа и да чувствате крака си комфортно в тях. Но все пак това е идеалният случай:) Понякога красотата и модата изискват жертви - някоя друга неудобна и вредна обувка трябва да присъства в гардероба Ви. Въпросът е да не прекалявате с носенето на подобен род обувки.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign