Как да изработим ефектни саксии с декорация от камъни

В магазините има безброй изкушения за любителите на цветята у дома и в градината, но няма по-голямо удоволствие от това да направим нещо със собствените си ръце и да вложим фантазия и идеи. Ако сте почитатели на ръчния труд, може да изработите ефектни и нестандартни саксии за Вашите растения и цветя.


Какво Ви е необходимо:

* няколко големи, плоски камъни (плочи)
* пластмасов съд с размер малко по-голям от този на желаната саксия
* пясък
* смес за цимент
* черна акрилна боя
* 2 броя дървени дюбели с диаметър 1.2 см.
* латексови ръкавици
* предпазна маска за лице
* почвена смес, мъх и желаните растения за засаждане


Как да изработим саксиите:

1. Напълнете пластмасовия съд с пясък до половината.

2. Намокрете пясъка до степен да можете да оформите от него топка. Направете в пясъка дупка с размерите и формата на желаната от Вас саксия.

3. Поставете камъните/ каменните плочи/ по стените на дупката, като ги подредите по желания начин (добре е да припокривате частично съседните камъни). На дъното й изравнете нивото на пясъка, добавяйки допълнително вода при необходимост.

4. Смесете 4 части цимент с 1 част вода - добавете малко черна акрилна боя във водата преди да направите сместа.

Съвет: Докато оформяте сместа е препоръчително да носите предпазни ръкавици, маска за устата и очила, тъй като има риск част от сухата смес за цимента да попадне във въздуха.

5. Изсипете сместа в дупката и избутайте част от нея по стените, за да навлезе между каменните плочи и да покрие вътрешната им част.

6. Забийте двата дюбела в циментовата смес на дъното на дупката, за да направите дренажните отвори на саксията (предварително ги намажете с малко мазнина).

7. Оставете цимента да стегне за поне едно денонощие и махнете двата дюбела. Извадете готовата саксия от пясъка и я напълнете с почвената смес. Засадете желаните растения и запълнете пространствата около тях с малко мъх.

Забележка: Така създадените саксии са най-подходящи за употреба в двора или градината, тъй като има риск от протичане на вода при поливане. Ако искате да ги използвате на терасата или вътре в дома, погрижете се под тях да има съд, който да събира водата.


Прочетено за Вас от: www.comfort.bg

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign