9 Полезни свойства на сълзите: Да плачем за здраве

 Сълзите са секрети от жлези, които пречистват и овлажняват очите. Това е научното обяснение, но когато плачем, рядко се замисляме за медицинските термини.
Сълзите често се появяват при силна тъга или разтърсваща положителна емоция. Оказва се, че те са много-много полезни, така че можем да поплачем...за здраве:)


1.Сълзите помагат на зрението

Макар че, когато плачем, виждаме по-трудно, всъщност сълзите са полезни за зрението. Те действат овлажняващо на очните ябълки, а също така намаляват и опасността от дехидратация на слизестите мембрани. Иначе казано, ако не плачехме, паренето щеше да е постоянен ефект.

2.Убиват бактериите

Всеки път, когато плачем, помагаме на здравето си, тъй като сълзите убиват бактериите в организма.
Разбира се, понякога и цял ден плач няма как да достигне ефективността на антибактериалните капки за очи, но определено от време на време и сами можем да си помогнем в борбата.
Сълзите съдържат клетъчни органели, наречени лизозоми, които унищожават над 90% от бактериите, попадащи в очната ябълка.

3. Освобождават емоциите

Перфектно антидепресиално лекарство - сълзите са най-добрият начин да се освободим от натрупаните негативни емоции. Преди да се разплачете, често чувствате болка в гърдите, нали?
Това е просто защото те искат да излязат най-сетне на повърхността и да ви накарат да се почувствате по-добре. Когато това се случи, сълзите потичат от само себе си.

4.Подобряват настроението

Забелязали ли сте, че винаги след като сте плакали, всъщност се чувствате по-добре след това?!
Биохомикът Уилям Фрей, изследвал влиянието на сълзите върху организма в продължение на 15 години, достига до заключението, че те всъщност подобряват физическото и емоциално състояние и обратното – сдържането им ги влошава. Тоест: изразът „Плачи, за да ти олекне” не е лишен от логика.


5.Премахват токсините

Знаете ли, че когато плачете, всъщност премахвате всички токсини, натрупани по време на стрес?!
В състава на сълзите, предизвикани от емоции, се съдържа освен вода, също така и хормони на стреса и различни токсични субстанции.
Виж, ако белите лук, тогава плачете с т.н. „рефлекторни сълзи”, чийто състав е вече 98% вода.


6.Намаляват стреса

Когато плачете, намалявате до минимум нивото на стрес в организма си. И логично, се случва обратното, когато предпочитате да не демонстрирате слабост: нивото на стрес се покачва.

7.Сълзите ни правят...щастливи?!?


Вярвате или не, но плачът има и свойството да стимулира производството на ендорфини – хормоните на щастието и удовлетворението.
Затова и  като проливате сълзи, те всъщност допринасят за натрупването на положителни емоции и до позитивна настройка на духа след това. Като се замисли човек, май и изразът "да плачеш от щастие", не е лишен от смисъл.

8.Сближават хората

Може и да сте от тези хора, за които проявата на слабост и чувства пред очите на околните, не е предимство, но е факт, че понякога да поплачеш пред очите на друг може да помогне доста за сближаването ви.
Това е така, тъй като показвате на отсрещната страна че сте открити и й имате доверие и съответно в 90% от случаите, логичната реакция е проява на емпатия и загриженост. Така погледнато, сълзите са перфектно средство за укрепване на емоционалната връзка между хората.


9.Предпазват от външни дразнители

Описвани от Уилям Фрей като рефлекторни, сълзите предизвиквани от външни дразнители като дим, прах и т.н., имат за основна функция да предпазват очите от негативно въздействие от страна на фактори на външната среда. Такива са и сълзите, които се получават, докато белим лук например.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign