5 Начина да се ободрим по време на работа

Понякога се случва така, че да се съсредоточим по време на работа се превръща в задача с повишена трудност. Неочакван простъп на леност, умора, небрежност... Главен виновник за тези състояния е колебанието в биоритмите. Въпреки това има спасение от ситуацията и тя дори може да бъде обърната в наша полза. Точно по този въпрос ще си поговорим днес...

Научно е доказано, че активността на мозъка се променя на всеки 1,5 - 2 часа. В такива моменти за около 20 минути нашата работоспособност намалява. Но това не е толкова състояние на умора, колкото превключване в друг режим, в който лявото полукълбо, носещо отговорност за вниманието, речта и логическото мислене, отстъпва за кратко време 'мястото' си на дясното, отговарящо за мечтите и фантазиите ни.

В тези минути концентрацията на нашето внимание и активност се понижава, лесно можем да се замечтаем и да забравим за работата - и в това няма нищо лошо! Учените твърдят, че такива преходи са съвсем естествени и да се борим с тях не е нужно. Най-добре да обърнем нещата в своя полза. Как да разпознаем смяната на биоритмите?

- Сутрин желанието отново да се отпуснем и да си починем идва само 1,5 - 2 след събуждането.

- По време на колебанието в биоритмите леността надделява, нямаме желание да се замисляме за сериозни неща, да вземаме решения, дори говоренето по телефона става трудно. Ставаме доста разсеяни и често правим грешки.

- Понякога се случва и така, че да изпитваме внезапен пристъп на глад или пък необяснимо чувство на раздразнение.

Как да използваме този период в своя полза?

Силата на водата

Намаляването на количеството течности в организма дори само с 1-2% може значително да инхибира мисловния процес. За да избегнете това, поставете близо до себе си (така че постоянно да я виждате) бутилка с минерална или изворна вода и честичко отпивайте от нея. Ако прекарвате целия ден на затворено пространство (например в офис), където въздухът е пропит с лъчението от компютрите и миризмата от изкуствени ароматизатори, не трябва да ограничавате приема си на вода!

Спорт по време на работа

Често, когато седим дълго време пред компютъра, краката и гърбът ни се схващат. Нямате време да се раздвижите? Използвайте момента на смяна на биоритмите! Докато главата 'не работи', заемете се с тялото. Станете и направете кратка серия от упражнения - побягайте малко на едно място, наведете се бавно напред, настрани... като цяло спомнете си минутите на физзарядка в училище.
А дори и по време на телефонен разговор, можете да се погрижите за себе си - вдигнете краката си на бюрото, направете шпиц и кръгообразни, въртеливи движения с глезените. Изпънете гърба, сякаш искате да съберете раменете си. Така ще подобрите кръвообращението и ще се предпазите от появата на разширени вени..
Благотворен ефект има и следното упражнение - повдигнете ръцете над главата, така сякаш с протягате след сладка дрямка, дълбоко поемете дъх и бавно, и с усмивка, издишайте.

Да помечтаем!

Изведнъж Ви спохождат неустоими блянове и мечти? Не се съпротивлявайте! Невролозите са доказали, че именно през този период имаме гениални идеи и озарения. Смяната на биоритмите може да се нарече и "сън с отворени очи", в който всички усилия на мисълта ни са съсредоточени в това да мечтаем, а не с това да търсим отговори за разрешаването на различните малки проблеми от ежедневието.


Стереограми за 'зареждане'

Подобни триизмерни картини са отличен начин за облекчаване на стреса, като наред с това са и много полезни за мускулите на очите. В интернет можете да намерите най-разнообразни набори от стереограми. За да видите скритото изображение е нужно просто да се доближите до монитора, да разфокусирате погледа и бавно да се отпуснете назад като примигвате. Не напрягайте зрението и не се съсредоточавайте само в един участък от изображението! Не бързайте! Това е увлекателно упражнение, наричано още 'фитнес за очите'.

И все пак, ако много Ви се доспи:

Ще споделим с Вас един изпитан трик: Дръжте в бурканче прясно смляно кафе и когато умората непреодолимо Ви налегне, просто го отворете и вдишайте. Чудесен ефект има и сдъвкването на няколко изпечени зърна кафе.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign