Уикипедия: История на успеха в Интернет

Наричат го инопланетянинът, дошъл на Земята, за да събере информация относно нашата цивилизация. Той се усмихва: "Колкото повече ви преследват слуховете, толкова по-добре. Уикипедия не е просто забавление за мен..."
Шегаджия и експериментатор, в детстото си Джими Уейлс е обичал да прекарва времето си, разлиствайки енциклопедии. Когато порастнал, започнал да ги създава сам...

През 2001 година, след няколко интернет-неуспеха, се появи Уикипедия. Днес тя е на пето място в света сред най-популярните сайтове. Основното, в което упрекват Уейлс е липсата на точност, защото неговата енциклопедия се пише от обикновени хора.
"За всички историци Уикипедия е като червеното платнище за бика. Ние не искаме нашите статии да са написани само от учени. Зигмунд Фройд е бил велик психолог, но представете си каква статия би написал. Според мен няма да е много добра..." - споделя мислите си Джими Уейлс.

"Любопитно е да наблюдаваш какво интересува хората в различните страни. Японците обичат всякаква поп-култура: американската, британската, тяхната собствена... Германците се увличат страшно много по географията. Руснаците обожават новостите и секса. А във Франция и Испания например сексът изобщо не представлява интерес! Аз бях удивен! Но по-късно тази тайна ми бе разкрита от испанци и французи: "Ние правим секс, а останалите просто четат за него в Уикипедия." :)))

" Да, нашата енциклопедия е народна, но в Уикипедия не може да пише всеки, който и както си поиска. Трябва първо да се регистрирате като редактор и да изчакате няколко дена. Не всеки е одобряван. Това намалява броя на грешките и нежеланите публикации."

бел.ред. За съжаление в българския вариант на Уикипедия не е така...

" Да, все още не сме достигнали до перфектното състояние - все пак сме преди всичко хора, здраво стъпили на земята. Не разглеждайте Уикипедия като учебник, а като гигантска библиотека, в която можете да намерите почти всичко."

" Имаме 70 сътрудника и 100 000 добороволци от целия свят. Колективът е съставен от прекрасни, симпатични хора. Не се карат, не си крещят един на друг. Ако трябва да съставим един обощен портрет на авторите си, то той може да бъде характеризиран с четири думи - свобода, време, ум и желание."

" Уикипедия не може да замени учебника. Нашата цел е да ви заинтересуваме, а след това вие сами да се гмурнете в темата, която ви вълнува. В края на краищата така се случва и в живота - всички знаем за съществуването на велики книги и бихме искали да разберем какво е написано в някои от тях... но далеч не всеки от нас ги е изчел от корица до корица..."

" Интернет е място, в което хората споделят знания, за да направят света по-добър, ето защо ние нямаме реклами в сайта си."

" Компютрите сами по себе си са глупави. Те не могат да четат и мислят, да проверяват информация, да оценят... всичко това правят хората. Не трябва да забравяте този факт!"

" Съществува хипотеза, съгласно която след десет години списания и вестници няма да има. Не вярвам в такова развитие на събитията. Преса е имало и ще има. Просто ще се появят различни приложения за iPad и онлайн версии на всички издания. Небивал ръст се наблюдава именно в тази сфера."

" Щастлив съм, когато помагам на хората."

" Аз съм непоносимо скучен, безинтересен човек. Просто кошмар! Ето - за основателя на Facebook Марк Зукърбърг заснеха филма "Социалната мрежа"... с мен това няма да се случи. А и да се случи, филмът изобщо няма да бъде интересен за гледане."

" Всеки ден пиша по нещо в Уикипедия. Интересувам се от биографията на политиците. Сега съм се съсредоточил в Камарата на лордовете. "

" Баща ми беше невероятен човек. И до ден днешен се придържам към неговата стратегия да предизвикваш най-доброто у хората. Околните винаги проявяват пред нас тези си качества, на които сме обърнали внимание. Ето защо трябва винаги 'да вадим' най-доброто от тях. "

" Аз съм патологичен оптимист. Винаги си мисля, че всичко ще бъде наред и това, което се случва обикновено не ме разочарова. Мисля, че именно оптимизмът ми е и причината за успеха на Уикипедия."


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign