Как да си върнем талията с помощта на въртене на обръч

В борбата за идеална фигура всички обръчи са позволени! Обръчът или хула-хуп ( от името на хавайския танц hoola "хула" и английската дума hoop - "обръч") в продължение на много години помага на милиони жени да се справят с проблемите на талията си. Не случайно обръч въртят Лив Тайлър и Мариса Томей, а Бионсе изпълнява с него всякакви трикове. Първата дама на САЩ,  Мишел Обама също е голям почитател на хула-хуп.  С въртенето на обръч изгаряме до 600 калории на занятие. Ежедневните упражнения с обръч възвръщат изгубената хармония, подобряват координацията ни и нормализират работата на червата ни.


Кратка история на обръча

Обръчът придобива световна популярност в края на 1950г, когато първата пластмасова версия на уреда е пусната успешно на пазара от калифорнийската компания за производство на играчки Wham-O. През 1957г. Richard Knerr и Arthur "Spud" Melin предлагат новата си идея за обръч от австралийски бамбук. През 1958г. след сериозен национален маркетинг, новият продукт става хит на пазала и само за 4 месеца са продадени над 100 милиона обръчи.
Интересно е да научим, че още от древността хората са се грижели за хубавата си фигура. Археолозите са откривали в гробниците на египетски сановници нещо, което наподобява съвременния хула-хуп. В музей във Великобритания се съхранява ваза, на която е изобразен атлет с обръч. Даже в биографиите на Плутарх се споменава за голям кръг, изработен от лоза.


Видове обръчи

Обръч може да си купите от всеки спортен магазин. Той може да бъде изработен от алуминий, стомана, пластмаса или каучук. Теглото на обръчите варира от 1 до 3 кг. Колкото по-тежък е обръчът, толкова по-трудна ще е Вашата хула-хуп тренировка. Обръчите могат да имат и допълнителни екстрти: интегрирани калорийни броячи, магнити или масажни шипове.
Съществува и специален обръч "две в едно", изработен от подсилена гума. В разгънат вид той може да се върти на кръста, а в сгънат вид се използва за тренировка на основните групи мускули.
Има и сгъваеви обръчи, които лесно могат да се поберат в дамската чанта.

Как да започнем упражненията

За начинаещите е подходящ лек, масажен обръч. Не е лошо да си купите термо-колан или да облечете мека, дебела дреха, която ще Ви предпази от неприятни синини и натъртвания.
Дори и най-елементарното упражнение с обръч - въртене на кръста е задължително да се извършва правилно. Упражнението се извършва в изправен стоеж. Краката са леко присвити  в коленете, стъпалата са на ширината на раменете. Коремните мускули трябва да бъдат стегнати.
Започнете тренировките с упражнения за 5-10 минути. Ако желаете, може да повторите още веднъж упражненията през деня, но не прекалявайте, ако не искате да получите болки в кръста и пренатоварване на мускулите. Болката ще бъде силна и ще Ви накара да спрете обучението си с обръч за няколко седмици.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign