10 Правила за лично щастие

Все още не са открили точната рецепта на щастието, но казват, че то е състояние на духа. И дори ако сме скептично настроени към тази максима, никога не е излишно да прочетем няколко полезни съвети, които ще ни помогнат да се освободим от неудовлетвореността и да запазим усмивката на устните си.


№1: Да се приемаме такива, каквито сме

Психолозите твърдят, че е особено важно сутрин да се погледнем благосклонно. Позитивното отношение към самите нас ни зарежда с енергия, докато съсредоточаването върху недостатъците ни, върхя това, което не сме постигнали и слабостите ни, превръща деня в цяло изпитание. Нека наблегнем на добрите качества и положителните ни страни - само така ще си изградим добро самочувствие и ще постигнем желания прогрес.

№2: Да се погрижим за щастието на околните


Всеизвестен факт е, че егоизмът и щастието не вървят ръка за ръка. Вместо да хабим време за излишни спорове и омраза, по-добре да използваме енергията си в помощ на хората, които ни заобикалят - семейство, приятели, но също така и за възрастните ни съседи, деца в неравностойно положение и др.

№3: Да не се поддаваме на лошото си настроение

Най-напред трябва да осъзнаем, че ако сутрин сме се събудили в лошонастроение или ни се е случило нещо неприятно, това не бива да се отразява на остатъка от деня. Вместо да се ядосваме на "лошия" късмет, по-добре да не отдаваме значение на неприятните инциденти и да не се опитваме да ги анализираме. Те ще отминат така или иначе. Също така е необходимо да приемем, че близките ни също могат да изпаднат в лошо настоение и не бива да им се сърдим, ако това им се случи.

№4: Да оценим късмета си

В добро здраве сме, имаме семейство, приятели, работа, дом и т.н. Много често недоволстваме срещу съдбата, но какво повече ни трябва, за да бъдем щастливи? Трябва да признаем, че положението ни съвсем не е толкова лошо, колкото се опитваме да го представим и да спрем да се оплакваме за щяло и нещяло. Позитивното мислене и реалната преценка на ситуацията ще ни помогнат да се почувстваме спокойни и щастливи.

№5: Да не изпадаме в паника

Новините, които сме получили, са всичко друго, освен радостни? Вместо да мислим, че е дошъл краят на света, много по-целесъобразно ще е, ако се запитаме дали нещата са толкова трагични. По-скоро трябва да запазим хладнокръвие
и да помислим какво може
да ги направи по-добри. След кратък размисъл и обективна преценка, много често се оказва, че трагедията не е толкова голяма.

№6: Да се вслушваме в околните

Съпричастието, способността да разбираме и приемаме околните, както и да се поставяме на тяхно място, са неоценими качества, с чиято помощ отношенията ни в семейството и извън него ще бъдат много по-лесни. Ако ни се стори, че някой колега ни отговаря троснато, това невинаги означава, че иска да ни упрекне - може би просто има лични проблеми. На тяхно място и ние едва ли бихме реагирали другояче.

№7: Да превърнем ежедневието в празник


Много често се затваряме в монотонния ритъм на дните, ограничаваме се до вече създадени приятелства и не обичаме непредвидените неща. Това е неправилно, защото вместо да се приберем директно в къщи, дори след дълъг работен ден, можем да организираме среща с приятели. Не говорим за празнична вечеря, а за приятно преживяване в компания, която ще Ви зареди с енергия и положителни емоции. Така че, вместо да се оправдаваме от нуждата си от сън, винаги трябва да намираме време за забавления, които ще ни подействат изключително ободряващо.

№8: Да приемем миналото без съжаление

Да приемем това, което ни се е случило, означава да забравими и старите вражди и неудовлетвореността, кактои да се примирим с това, което не можем да променим. Всяко семейство минава през добри и лоши моменти, но ако се придържаме към негативните преживявания, това ще ни попречи да напреднем. По-добре е да разрешим отдавна съществуващи спорове или да се научим да живеем със сполетялата ни загуба, вместо да изпадаме в ненужни съжаления, които могат да ни донесат единствено болка или
негативни емоции.

№9: Да намерим смисъла на живота си

Кои сме? Защо сме дошли на този свят? - няма човек, който да не си е задавал тази въпроси. Ако сме намерили отговорите им, то това означава, че сме открили най-същественото. Ако ли не, може би трябва да се замислим и да анализираме себе си, това което правим и това, което искаме да променим.

№10: Да запазим свободата си


Да сме в хармония с околните не означава, че трябва да се съобразяваме винаги с техните желания и очаквания. Трябва да се научим да отказваме, когато е необходимо, и да изразяваме собственото си мнение. Ако ли не, в нас се натрупва негативизъм, който ни пречи да се развиваме.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign