Цветята у дома: Ахименес (Achimenes grandiflora)

Любителите градинари го предпочитат, защото не е казпризен за отглеждане в затворени помещения и защото е идеален за висящи саксии. Ето още малко информация за прекрасното цвете Ахименес (Achimenes grandiflora)

Откъде произхожда?

Родината на това многогодишно тревисто растение е Средна и Южна Америка.

Къде да го поставим?

За предпочитане е на сянка или полусянка, далеч от пряката слънчева светлина.

Каква температура обича?

Развива се най-добре при умерена стайна температура - около 18 градуса.

Кога и как цъфти?

От месец юни до октомври цветето цъфти с бели, розови или лилави цветове, които наподобяват чашки и излизат от пазвата на самите растения.


От колко вода се нуждае?

Ахименесът се полива умерено. За целта използвайте престояла на стайна температура вода, като не допускате да попадне върху листата му. След като растението прецъфти и листата му увехнат, трябва да спрете с поливането и да зазимите. Съхранете грудките му в същата саксия, като я поставете в помещение с температура около 10-15 градуса. Едва през февруари ги преместете в друга саксия с нова градинска пръст.

Как се разножава?

Чрез резници, които е отрязват още през лятото и се вкореняват в смес от торф и пясък при температура на почвата около 20 градуса. Като отделите парченца от грудката с дължина около 5 см и ги засадите в песъчлива пръст, за да покълнат, също можете да получите ново цвете. Ахименесът може да се размножи и по трети, най-лесен начин - чрез семена, които се продават по магазините.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign