Цветята у дома:Алстромерия (Alstroemeria)

Цветовете на това красиво декоративно растение наподобяват пеперуда и ухаят много приятно. Наричат я още "перуанска лилия". Въпреки, че е препоръчително да го отглеждате в оранжерия, то е подходящо и за градината. Алстромерията е предпочитана и за направата на красиви булчински букети.


Откъде произхожда?

Родината на това многогодишно цъфтящо растение е Южна Америка. В природата са известни около 80 вида, които са разпространени в различни зони, освен в Южна и Централна Америка. У нас най-често се среща алстромерия с розови цветове.

По какво да я познаем?

Култивираните форми на алстромерията се различават от диворастящите по разнообразието на багрите и размерите на цветовете. Те имат месесто разклоняващо се коренище с вретеновидна форма. Стъблата са изправени, неразклонение, облистени. Цветовете са събрани на върха в чадъровидно съцветие, съставено от 4-11 разклонения, всяко с по 3-4 цвята в розово, жълто, червено или бяло.

Къде да я разположим?

Засажда се в остъклени оранжерии на лехи с разстояния между растенията 40-60 см и при температура 20 градуса.

Каква температура е подходяща?

Алстромерията се развива чудесно при умерена температура - около 15-20 градуса и при редовно проветряване.

Как трябва да се полива?

Напояването с вода трябва да е редовно, с умерени количества течност. След цъфтежа настава период на покой, когато е необходимо да прекратите подхранването и да намалите поливките.


Каква почва предпочита?

Растението вирее най-добре в песъчлива и дренирана почва, с добавени към нея неразложени борови иглички. Задължително трябва да следите за рН нивото й, което трябва да е 6,5. Освен това е препоръчително да обогатявате почвата с минерални торове.

Как се размножава?

Чрез делене на коренищата. Най-подходящото време за това е през юли и септември. Храстът винмателно се изкоренява, като корените се разделят с помощта на нож. Хубаво е всяка една част да има минимум по десетина пъпки, за да се развият новите растения. Преди да се посадят, е добре  да се дезинфекцират корените.

Колко цвята се получават от 1 кв.м.?

Приблизително около 80-100 отрязани цвята. Те запазват декоративната си стойност във ваза около 15 дни.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign