Красивата роза или "Царицата на цветята": Легенди и истории за цветето

Розата, това любимо на всички жени по света цвете, още в древни времена си е заслужила титлата "Царица на цветята". В древните индийски предания се разказва за почитта, с която се ползвала тя. Съществувал дори закон - всеки, който донесе на владетеля роза, може да го помоли за всичко, каквото пожелае. С рози украсявали царските покои, с тях плащали данъци и такси. В индийските митове се говори за най-красивата жена на света - Лакшми, която се е родила от розов цвят. Вишну, пазителят на Вселената, като видял пленителната красавица в нейната розова люлка, събудил я с целувка и я превърнал в своя съпруга. От този момент Лакшми станала богиня на красотата.

В Рим векове по-късно розата се почитала като символ на тайната и е била поставяна на входа на залата, където се обсъждали секретни, поверителни въпроси. Фразата "sub rosa", в превод "под розата" означава, че казаните неща трябва да останат поверителни. Древните римляни и гърци също свързвали техните богини на любовта - Афродита и Венера с цветето роза.
Благоговението и любовта към цветето не са чужди и на мохамеданите, които според Корана вярват, че бялата роза е израсла от капките пот на Мохамед при неговото нощно възкачване на небето. Затова й приписват пречистваща сила и нито един мохамеданин не би си позволил да настъпи роза. В католическите легенди красивото цвете често е небесен защитник на добрите дела. От всички християнски държави, с най-голяма любов се ползвала розата във Франция. Там тя била така ценена, че не всеки имал право да я отглежда. Онзи, който получавал тази привилегия, се задължавал всяка година да предоставя на градския съвет рози в определени празнични дни. И днес във Франция може да видите прекрасни паркове, а най-красивият и известен от тях е Паркът на розата Bagatellе.
В историята на Англия отначало розата била цвете на скръбта. Почти неизвестна до 14 век, тя се появила в двора на английските крале малко преди кървавата разпра между двете фамилии - Йорк и Ланкастър. Розата запленила с хубостта си и двете фамилии, затова те я поставили на своите гербове. При това единият род избрал бяла роза, а другият - алена.
Днес розата е национално цвете в Англия и Съединените щати. Китайската роза пък е националното цвете на Малайзия.

България е наричана "страната на розите" в множество исторически хроники. У нас сведенията за първите розови насаждения датират от преди повече от 300 години. Родината ни може да се гордее и с ароматната казанлъшка роза, което е ненадмината, той като маслото, добивано от нея, се смята за най-съвършения натурален ароматен продукт. Заради високото си качество българското розово масло и днес е търсено от страните с развита парфюмерийна промишленост.
Ботаниката познава над 200 вида рози, а в световните регистрационни селекционни листи официално са вписани на 20 000 сорта.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign