Правила на етикета и доброто възпитание: Когато мъжът придружава жената


Правилата, според които общуват кавалерите с дамите, макар и в малко променен вид, все още са в сила. Когато мъжът придружава жена в определени ситуации, какво трябва да прави:

Пред вратата

Обикновено мъжът я отваря, прави крачка в страни и дава възможност на дамата да влезе първа. Ако вратата е тежка и масивна, той я придържа, докато тя влезе. Ако към входа на помещението са се насочили едновременно няколко души, важат следните правила:
Първо минават по-възрастните, жените и децата.
Ако вратата е била затворена и Вие трябва да я затворите след себе си, но ако някой се намира близо до вратата, трябва да я задържите отворена, докато той се приближи.
През въртяща се врата първа минава жената. Ако в момента е неподвижна, мъжът бавно и плавно я привежда в движение и минава пръв, давайки възможност на дамата да го последва.

В асансьора

Пръв влиза и излиза този, който е най-близо до вратата, независимо дали е мъж или жена. На този, който е минал навътре в кабината, трябва да се даде път да слезе на своя етаж. Хората пред изхода са длъжни да се отдръпнат или да излязат от асаньора. Когато пътуват само мъж и жена, той трябва да я пусне да излезе първа както през всяка друга врата.
Учтивостта задължава един от мъжете да остане до таблото с бутоните, особено ако придружава жена. Когато дамата е без кавалер, сама натиска нужния бутон или моли да го направи този, който е най-близо до таблото. В асансьора е прието да се поздравявате с онези, които познавате, макар и визуално. Смята се, че да оглеждате някого крадешком или да го гледате втренчено, е признак на лошо възпитание.

На стълбищата

Приет е следният ред:
  • Първа нагоре върви жената, малко зад нея - мъжът.
  • При слизане напред е той, тя е близо зад него. И в двата случая, ако дамата стъпи накриво, кавалерът може да я подкрепи.
  • Страната откъм парапета е привилегия на дамите, възрастните хора и децата.
  • Ако срещу Вас слиза човек с багаж, спрете на близката площадка и изчакайте, докато мине.
  • Ако срещу мъж идва жена, той трябва да спре, да отстъпи встрани и да я пусне да мине.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign