Цветята у дома: Клеродендрон (Clerodendrum)

Клеродендронът (Clerodendrum) е от семейство Върбинкови (Verbenaceae). Името произлиза от гръцкото „klerodendrum“, „kleros“ – съдба, „dendron“ – дърво, което се превежда като „дърво на съдбата“. Има поверие, че носи щастие в домовете, в които се отглежда. В древен Рим растението е било посветено на Венера. Първоначално е познат като Волкамерия (Volkameria), а впоследствие е отделен в род Clerodendrum (Clerodendrum L.). Родът съдържа около 400 вида от семейство Върбинкови. Друго, също популярно име на растението е „невинна любов.“
Откъде произхожда?

Клеродендронът обитава тропическите области на континентите Азия и Африка, като се среща и на Полинезийските острови.

По какво да го познаем?

Един от най-разпространените представители е Томсъновият клеродендрон, който в естествен вид представлява виеща се лиана, достигаща до 4 м височина. Култивираното растение е пълзящо и може да се отглежда на дървена опора.
Предлага се и като храст. Листата му са големи, нашарени с неправилно редуващи се светло- и тъмнозелени петна, а цветовете му са яркочервени или розови, събрани в съцветия.

Къде да го разположим?


Добре е да поставите растението на светло място, но не и да го излагате на пряка слънчева светлина.

Каква температура предпочита?

Обича топлината, затова през зимата не бива да е в помещение, където градусите са под 10, а най-подходящи са 12-15 градуса.

От колко вода се нуждае?


През летните месеци се полива обилно. Важно е да се следи почвата да бъде винаги влажна и да не пресъхва. За да му осигурите въздушна влажност, поставете саксията в съд с влажен торф или пулверизирайте редовно листата му.

Трябва ли да се подхранва, пресажда и подрязва?

Кленодендронът се тори на всеки 14 дни през лятото, а през зимата подхранването спира. Пресажда се само ако е необходима по-голяма саксия. Задължително обаче е да се подрязва през февруари, за да се развият нови листа.

Как се размножава?

Чрез резници или семена, като най-подходящото време за това е месец март.
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign