Цветята у дома: Копривка (Coleus)

Копривката, както наричаме това широко разпространено у нас растение е известна и с името колеус. Названието му идва от латинската дума coleus/ножици/. Родът, към който принадлежи, обхваща 130-140 вида многогодишни тревисти или полухрастови растения. В природата се срещат главно в Америка, Източна Индия и Австралия.

Копривката се отличава с красивите си листа. Те са сърцевидни по форма и равномерно назъбени. По багри и рисунък горната им страна е много разнообразна - с двуцветни, контрастни или преливащи тонове. Някои листа имат кадифена повърхност. Растението достига най-често от 30 до 60 см височина, но има и сортове "джуджета".

Важно е да знаете, че колеусът не обича студеното време и ниските температури. Затова наесен трябва да го внесете в топло помещение. Оптималната температура за него през лятото е 21-25 градуса, а през зимата не по-ниска от 12 градуса. Пазете го от контрастите между ниските нощни и високите дневни температури. В противен случай багрите на листата ще избледнеят. При силно слънчево греене листните петури се завиват по краиата и тоновете им също избледняват.

Колеусите изискват богата и лека по механичен състав почвена смес: листовка, торф, чимовка и пясък в равни количества.
Размножаването може да се осъществи по два начина - чрез семена и вегетативно. За съжаление първият вариант не се препоръчва, защото цветята, които се получава, нямат особена декоративна стойност. 

За да получите качествени нови растения, заложете на вегетативния начин - чрез резници. Най-добре е да ги вземете от здрави растения, и то през есента. Вкоренете ги в пясък при температура 20 градуса. След две седмици те ще са образували коренчета. Засадете ги в саксия с диаметър 7 см. За за получите красиво обагрени растения, поставете ги на светло място.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign