Великите любовни истории: Салвадор Дали и неговата муза Гала

Салвадор Дали и Гала са един от най-впечатляващият, най-пищният, най-ексцентричният и най-особен тандем сред любовните двойки  на всички времена. Те са не само посветени на любовта си като поетите и кралете на древността, но са разточителни емоционално ,своенравни и всеотдайни.

Елена Ивановна Дяконова, наречена от Дали Гала, се ражда в Русия през август 1894 г. През 1915 г. се омъжва за френския поет Пол Елюар и така влиза в следвоенния светски живот, и дори става една от музите на френската столица.

1929 г. е паметна за нея, тъй като тогава в Испанските Пиренеи среща роденият през 1904г. Салвадор Дали. Той е пленен от предизвикателната рускиня. И когато се престрашава да й се обясни в любов, тя му заявява: " Нима не разбираш, че никога повече няма да се разделим?"

Заради любовта си към Гала Дали прекратява отношенията със семейството си, а баща му го проклина. Оттогава Гала и Дали са неизменно заедно до края на дните си. Тя го въвежда в артистичния елит на Париж, а той я определя като своя муза, любовница, майка, довереница. Твърди се, че Гала е имала огромна и енигматична власт над Салвадор. Освен това до голяма степен именно тя е причината за невероятната му популярност по целия свят и несметното им богатство, благодарение на неговото изкуство.

През 1948 г. двойката подарява на Ватикана платно и така връзката им е легализирана пред Бога. В Испания по това време на власт е Франко и пресметливата Гала настоявала на добрите отношения както с Църквата, така и с Франко. Тогава започва най-успешният им период – от 1948 до 1978 г. Гала и Салвадор Дали са обгърнати от лукс, водят светски живот по целия свят. Сред приятелите им са Грета Гарбо, Федерико Гарсия Лорка, Пабло Писако, Уолт Дисни.

Гала умира на 10 юни 1982 г. Балсамирана е и е погребана в криптата на подарения й от Дали замък «Пубол». Той е съсипан, но живее още шест години. В къщата им в Порт Лигат в цепнатина на стената скоро след смъртта им е открита една бележка на Гала, която е като свидетелство за нейната иначе непоказана на обществото в този пълен вид любов и привързаност към художника: "Нека Дали оздравее и пак да бъде големият творец, какъвто винаги съм искала да бъде. Нека аз да остана винаги красива."comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign