"Голата лейди" - Ликорис (Lycoris)

Родът Ликорис (Lycoris) обхваща няколко луковици с произход от Китай и Япония. Всички те имат красиви тръбести цветове, събрани в топчести съцветия от по 6-12 броя, на върха на стъбла високи между 30 и 80 см, без листа. Популярните имена включват магическа лилия, възкръсваща лилия, изненадващата лилия, но най-популярно е името "Голата лейди". Всички тези имена са свързани с факта, че цветето първо развива листна маса през пролетта, която през лятото заспива и изсъхва, а през есента, излизат цветовете.

Видовете имат различна студоустойчивост, с някои от тях може да се експериментира навън при нашите услоивя, при положение, че се отглежат на слънчево и защитено място, и на почва с много добър дренаж. Също така важно е, на луковиците да се осигури време на пълен покой през лятото, така че, може би по-добрият вариант за отглеждане е в саксии и сандъчета. Самите луковици се засаждат така, че върхът на луковицата да е точно на ръба на почвата, други пък, казват – на дълбочина двойна на размера на луковиците. Почвата трябва да е богата, да не е песъчлива или глинена. Поливат се обилно и се подхранват веднъж в месеца, докато листата изсъхнат. След това поливането се прекратява и почвения субстрат се оставя напълно да засъхне, а после започва магията, възкръсването и изненадите.

Популярни видове са:

Lycoris albiflora: листата се появяват през пролетта, цветовете са 6-8 броя, пъпките са розови, отварят се жълти и постепенно избледняват F1 хибрид между L. radiata и L. traubii.


Lycoris aurea: листата се появяват през есента и зимуват, цветовете са 4-7 жълто-оранжево, 7 зона.


Lycoris radiata (Red spider lily): листата се появяват през есента и зимуват, цветовете са 4-7, червено, 8 зона.


Lycoris rosea: листата се появяват през есента и зимуват, цветовете са 4-6 , наситено розово.


Lycoris sprengeri: листата се появяват рано напролет,цветовете са 4-6, розово със синьо по краищата.


Lycoris squamigera: листата се появяват през есента, но често напролет излизат и нови, цветовете са 4-8 в естествената му среда и 7-12 в култура, бледо розово. Това е F1 хибрид между L. sprengeri и L. straminea, зона 4


Lycoris caldwellii (Pale Yellow Surprise Lily):
цветовете са пастелно жълти и избледняват почти до бяло. Въпреки, че не е често срещана, тя се отглежда лесно. Предполага се, че възниква като естествен хибрид в Китай. Характеризира се с изобилие на цветове и внушителни размери.

Източник: forum.hobbykafe.com
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign