Пещерата на Тръстиковата флейта: Най-живописната карстова пещера в Китай


"Пещерата на Тръстикова флейта" е най-голямата и най-красива карстова пещера в туристическия град Гуилин, Китай. Но красивото име на тази древна пещера бледнее пред несравнимата красота на залите й.
Гуилин е древен, живописен град, разположен в южен Китай. Наричат го " най-красивият град в Небесното кралство". Той се е превърнал в желана туристическа дестинация, благодарение на красивата си природа.

Някога по тези места е имало океан. Природните катаклизми са накарали водата да се отдръпне, издигайки на повърхността фантастични планини с уникални клируси, цепнатини, пещери и каверни.
На северозапад, на 7 км от центъра на града се намира планината Гуанминшан. На нейния южен склон се намира скалата "Тръстикова флейта", а в скалата се намира уникалната пещера, наречена "Пещерата на тръстиковата флейта". Тя е система от пещери и тунели с множество сталактити и сталагмити и е една от най-известните пещери.
Тази карстова пещера достига до дълбочина 240 метра, а първите туристи-посетители са влезли в нея преди ...1300 години.
Името й напълно отговаря на изгледа й, тъй като от сводовете на пещерата висят стотици малки сталактити, които наподобяват флейти. Но всъщност тя е получила своето наименование благодарение на бамбука, който расте по хълмовете около пещерата. Местните жители го използвали за изработка на музикалния инструмент флейта.
Дължината на туристическия маршрут е почти 500 метра, а картините които се разкриват пред очите на посетителя са фантастични. Причудливи образувания от сталактити и сталагмити, интригуващи каменни образувания и каменни стълбове. Обиколката на пещерата продължава около 1 час. Осветените сталактити рисуват картини, които по китайска традиция поетично са наречени "Кристалният дворец на краля дракон".
Благодарение на уникалното осветление и отраженията в подземното езеро, туристите наблюдават каменни картини, които също са наречени с поетични имена: "Кристален дворец", "Кулата на дракона" и др. Пещерата е образувана вследствие на разрушаването на кварцови скали от водата. Наричат пещерата образно природен дворец, а въображението ни ще донарисува павилиони, величествени палати и райски градини.

Според легендата, откривател на пещерата бил селянин, който скитал из тези места и случайно пропаднал в една пукнатина. Тя се оказала и вход за пещерата.
Разбира се, днес пещерата има съвършенно друг изглед от временат, когато за пръв път я е посетил човек. Сега сталагтитите и сталагмитите преливат в разнообразни цветови нюанси благодарение на яркото осветление. С времето "Пещерата на тръстиковата флейта" се е превърнала в желана туристическа атракция. Вътрешността й е разделена на няколко зали. В една от тях има езеро, което е от най-прекрасните подземни езера в света.
За съжаление на многочислените туристи, които имат желание да запечатат тази красота в снимки, това се оказва не толкова просто: без специално фотографско оборудване не се получават качествени снимки, въпреки доброто осветление.

Неподвластният на времето местен пейзаж дълго време е бил недостъпен за западните туристи. Едва през 1973 година град Туилин е открит за чуждестранни туристи и бързо става една от най-атрактивните туристически дестинации.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign