Правилното хранене: Лесно е, когато се вслушаме в потребностите на организма

Нашият организъм се състои от 30 милиарда клетки, организирани в стройна сисгема. Всички те се нуждаят от кислород и от енергия, за да изпълняват ежедневно функциите си, да поддържат цялото, което сме самите ние. От нас зависи доколко уважаваме тази изумително организирана система - нашият организъм - за да внасяме в него градивна, а не разрушителна енергия.
Правилното хранене е един от най-важните актове на уважение към самите нас. Всеки човек носи изключително индивидуални особености и има потребности, различни от тези на другите хора. За това много от приетите в обществото правила могат да бъдат приемливи за едни и абсолютно неподходящи за други. Но има някои основни принципи, които ще ни помогнат да разбираме от какво има нужда нашият организъм в определен момент, за да може съответно да му го предоставим.

Принцип №1: Нека храненето бъде ритуал

От начина, по който се храните, зависи доколко активно ще поддържате балансирана вътрешна среда на организма си и няма да го карате да изразходва неимоверни количества енергия, за да се справи с всичко излишно и неподходящо, което го карате да приема. Поради това храненето трябва да бъде ритуал - да става в определено време, в спокойна обстановка, с красиво подредена храна. Отделете си мъничко време, за да се насладите на вида на храната и на нейния аромат - в този миг организмът Ви ще покаже дали наистина иска всичко, което Вие сте му подготвили. Хранете се бавно, приемайте с удоволствие всяка хапка и не пропускайте онзи момент на умерена ситост. И тогава не продължавайте повече. Вашият организъм ще Ви благодари с радостно и леко усещане, с работоспособност и свежест.
Но представете си, че много пъти през дена сте хапнали това-онова - вафли, ядки, бонбони, бисквити - те отнемат способността на организма да Ви подаде правилни сигнали от какво се нуждае. Не яжте между основните хранения. Хранете се само тогава, когато наистина почувствате глад.

Принцип №2: Най-доброто време за приемане на храна е между 10 часа сутрин и 18 часа вечер

Така организмът има нужните осем часа, в които да приеме храната, в следващите осем часа има необходимото време да я асимилира, след което се нуждае от осем часа за изчистване. Обилното хранене късно вечер не само пречи на добрия сън. То коства много усилия на организма да се справи с този товар и намалява необходимото му време за изчистване. Така ние го караме да работи по начин, който не съответства на естествения му ритъм. С времето се получава ефект на "задръстване" и той престава да ни дава верни сигнали от какво наистина се нуждае.

Принцип №3: За възрастния чове е най-подходящо двукратно хранене на ден

Много са съветите за често хранене в малки порции, което е подходящо, но преди всичко за деца или за хора на специален режим по здравословни причини.
В нашите географски ширини организмът на здравия възрастен човек, който няма тежки физически натоварвания, най-добре се справя с двукратно хранене през деня, съответстващо на горните два принципа. Би могло да е приемливо и трикратно хранене, при което едното от тях да е много леко. Това всеки сам може да определи за себе си.
Ако само за известно време се опитате да се придържате към тези принципи, ще усетите колко по-добре възприемате потребностите на своя организъм. И тогава ще знаете, че наистина се нуждаете от това, което Ви се яде. По този начин, без усилия ще можете да спазвате онази единствена подходяща за Вас диета, която да Ви поддържа стройни, работоспособни и жизнерадостни.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign