Изкуството да въздействаме на околните

Пълни сме с идеи, кипим от енергия, но не успяваме да покажем истинските си възможности. Очевидно е, че не сме достатъчно уверени. Ето как да се справим с нашата неувереност.

Повярвайте в себе си

Започвате да заеквате, когато Ви се наложи да говорите пред повече хора, или направо предпочитате да замълчите, за да избегнете притеснението. До гуша Ви е дошло да изграете ролята на безмълвен свидетел на чуждата увереност и мечтаете един ден и Вие да успеете да се превръщате с лекота в център на внимание. Умението да посрещате всяка ситуация спокойно и да вдъхвате респект е нещо, което се придобива. За да спечелите уважението на останалите, трябва Вие самите да повярвате във възможностите си и да не се подценявате. Най-често предразсъдъците са тези, които пораждат страха от това да бъдете неразбрани от околните. Тази зависимост издава Вашето ниско самочувствие. Повишаването му е първата стъпка към придобиването на увереност.

Откажете се от идеята за съвършенство

В компания, в която не познавате повечето хора, вместо да се стараете да избегнете запознанството, опитайте се да го провокирате. Не чакайте винаги останалите да направят първата крачка. Но преценете момента, за да не се превърнете в натрапник. Когато се чувствате уверени и спокойни в разговора, тогава и събеседниците ще Ви приемат. Бъдете възможно най-естествени, от това само ще спечелите.
Не се опитвайте да бъдете съвършени. Така ще престанете да изпитвате страх да не разочаровате събеседниците си, а и ще Ви бъде по-лесно да се включите в общия разговор. Когато се притеснявате да не се изложите, Вие все изчаквате подходящ момент, при който да успеете да демонстрирате познанията си или да изкажете някоя брилянтна мисъл. Тъй като тези моменти рядко се представят, особено при неангажираща комуникация, ще останете извън разговора, от което самочувствието Ви ще спадне още повече. Ето защо не изпускайте предоставилите се възможности.
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign