Необикновени слънчеви часовници от колекцията на Британския Национален Музей

Испания, 1745-1755
За съвременния човек понятието слънчев часовник не е нещо изненадващо, но в продължение на много векове те често са били изработвани в причудливи форми, които са в разрез с обичайната представа за този предмет.

Англия, 17 век
 Слънчевите часовници, които се състоят от стрелка-гномон и разграфена плоскост, са били изработвани още през библейските времена и в този си най-опростен вид са съществували в продължение на хиляди години.
Бирмингам, 1875
 По-късно с производството на слънчеви часовници се е занимавала цяла наука - гномоника, чиято основна задача е била нанасянето на часовото деление в сътвествие с ширината-дължината на измеряемата област.
Германия, 17 век
Европа е била разделена на два времеви периода - нощен и дневен, като всеки период е бил по 12 часа. Както можете да се досетите, продължителността на часа в този вариант през различните годишни сезони е била съвсем нееднаква, но тъй като човечеството не е измислило нищо по-добро, се налага да се примирим с този недостатък.
Понятно е, че слънчевите часовници са 'работели' само през деня, а за измерване на времето през нощта са се използвали различни средства, като например свещи, водни часовници и други приспособления... Например - свещите са били разграфявани на 12 и при постепенното им топене се е отмервало времето.
По-късно е било измислено устройството, наречено 'ноктурлабиум', с чиято помощ е било възможно да се определи времето по звездите.
Германия, 17 век
 Слънчевите часовници, особено през Средновековието, често са се произвеждали в комплект с други необходими уреди, като компаси и даже крачкомери.
Обликът на тези часовници е бил разнороден - от пръстени и компактни преносими устройства до кубове и чаши...
Италия, 17 век
Германия, 17 век
Германия, 18 век
Германия, 18 век
Европа, 1736
Европа, 18 век
Нюрнберг, 1582
Прага, 1585-1595
Германия, 16 век
Холандия, 1726-1759
Франция, 17 век
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign