Разходка из градините на замъка Поуис

Много от величествените уелски замъци са били обречени на изчезване в края на средновековните войни, но замъкът Поуис (Уелс) , близо до Уелшпуул (Welshpool), се е съхранил като удивителен образец на военно-крепостната архитектура, запазен и възстановен в период на продължителна окупация.

В архитектурата на зданието са отразени няколко периода, за което свидетелстват елементи като главната кула на средновековния замък и каменната зала.

Наситено-червеникавият едър пясъчник, от който са направени стените отразява богатата история на този величествен имот.

На юго-изток замъкът е увенчан със скалист склон, изпъстрен с красиви градини.

Историята на строителство на замъка е трудно да бъде проследена, главно поради постоянните изменения и допълнения, случили се в продължение на дългогодишната окупация. Последните научни изследвания показават, че процесът всъщност не е бил толкова последователен, колкото се смяташе доскоро.

Комлексът от сгради, запазени до наши дни, включва вътрешен двор с кътове за почивка и малко патио, излизащо на юго-запад, чрез което посетителите попадат в замъка.

За най-старата част на крепостта се счита кулата в северо-източната част на вътрешния двор, построена през 1200г.

Настоящият облик на вътрешния двор е бил окончателно завършен през XIX век. В историческите документи мястото е обозначено като 'pool' ( басейн ), от където произлиза и името на близкия град Уелшпуул.

Разкошните терасовидни градини, с които замълът е известен, заемат площ от 9,6 хектара.
Да се разходим из тях?


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign