Когато поверяваме децата си на баба и дядо

В натоварения ни, разграфен по минути живот, понякога се налага да помолим нашите родители да ни заместят в грижите за децата ни. Както и всичко останало, и това понякога създава неочаквани конфликти. Как да ги избегнем?

Не ги ангажирайте постоянно

След цял живот, изпълнен с труд, Вашите родители се нуждаят от малко време за себе си, да останат в къщи и да не правят нищо, да си отидат на село или на вилата. А мнозина от тях все още не са и пенсионери, което означава, че имат задължение не по-малко от Вашите, затова не бива да злоупотребявате с обичта им към внуците и желанието им да се грижат за тях. Иначе ги карате да се чувстват хванати в капан между нуждата им от по-спокоен живот и стремежа им да Ви помогнат. Не забравяйте, че времето, прекарано с внуците , не е само радост и удоволствие, а също така отговорности и физическа умора. Най-добрият вариант е да се съобразите с тяхната програма и предварително да се уговорите за дните и часовете, в които ще поемат грижите за децата.

Не правете драма от това, че ги глезят

Спомняте ли си времето, когато бяхте малки и дядо Ви купуваше шоколадче? Вашите родители също обичат да радват внуците, като им дават сладкиши и бонбони. А Вие държите децата Ви да не ядат шоколад и да се хранят здравословно...И назрява конфликт. Затова заедно обсъдете как едновременно децата да се хранят според Вашите правила и все пак баба и дядо да ги поглезят малко. Например ако Вие настоявате детето да яде плодове всеки ден, родителите Ви могат да му предлагат нови, екзотични видове плодове под формата на приятна изненада.

Всяко семейство има своите правила

Не забравяйте, че когато давате децата си на баба и дядо, трябва да се съобразите с разбиранията на родителите си. В крайна сметка, ако не одобрявате техните методи на възпитание, не би трябвало да им възлагате грижата и отговорността за децата. Ако детето Ви се чуди защо при баба и дядо може да си ляга по-късно, отколкото у дома, може да му обясните, че в къщи правилата са едни, а при баба и дядо - други. И в двата случая трябва да се спазват. Ако Вашето съкровище почувства, че не го карате да избира между двете, това няма да е проблем за него.

Безценните спомени

В повечето случаи баба и дядо са тези, които показват старите албуми с черно-белите снимки, разказват на внуците за рода и семейните традиции. Това са миговете, в които никой с нищо не може да замени. Децата Ви ще се докоснат до Вашите корени, които са и техни, до Вашето детство, което Ви е направило такива, каквито сте днес. Така неусетно ще се обвържете с още една невидима, но здрава нишка.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign