Когато се появи ечемик: Първа помощ

Ечемикът (на медицински език халацион) е гнойно заболяване на клепачите, което се среща във всяка възраст и не води до увреждане на зрението. Най-често се наблюдава при отслабнали деца или на фона на възпаление на сливиците, носната кухина, заболяване на зъбите, при глисти и диабет. Започва с появата на болезнена точка в края на клепача. После областта около нея подпухва и почервенява, клепачът отича. След 2-3 дни в областта на подпухналостта се появява жълта "главичка", от която след пукването й се отделя гной. Ако се развиват няколко ечемика едновременно, които се сливат в един, общото състояние се влошава, температурата се покачва, подпухват подчелюстните и околоушните лимфни възли.

Първа помощ:

В началото на заболяването, образуванието трябва да се налага със суха, топла грейка (торбичка с нагрят пясък). В никакъв случай не бива гнойникът да се пробожда и пука насилствено. Ако ечемикът е разположен от страната на слизестата обвивка, се капва 20-процентен разтвор на сулфацил-натрий. Народната медицина препоръчва болното място да се маже с обелена скилидка суров чесън в продължение на 2-3 дни.
Зоната на ечемика да се почиства редовно, ако има насъбрал се секрет. Това да става с индивидуална кърпичка.
Поддържайте добра хигиена, не търкайте очите си. Редовно мийте ръцете си. Не използвайте общи тоалетни принадлежности. Ако ечемикът се развие и болестта протича с повишена температура и подуване на лимфните възли, тогава трябва да се потърси лекар офталмолог. Той ще назначи лечение със сулфаниламидни препарати или антибиотици.
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign