Акварелно-интериорно: Пищните руски дворци

Едуард Петрович (Иванович) Гау е руски художник, акварелист.
Роден е през 1807г. в Ревел (сега Талин). Занимава се с рисуване още от самото си детство и в периода 1830-1832г. учи живопис в Художествената академия в Дрезден.
През 1836г. в Имперската академия на изкуствата (Санкт Петербург) е удостоен със сребърен медал, а през 1854г. му е дадено званието академик на перспективната, акварелна живопис.

Картините, донесли най-голяма популярност на художника са акварелните интериори на известни здания в Москва, Санкт Петербург, Гатчина, нарисувани по поръчка на императорското семейство.

В Москва Едуард Петрович е рисувал величествените зали и стаи на двореца в Кремъл и Николаевския дворец; в Санкт Петербург - Михайловския замък и Зимния дворец в Ермитаж в Гатчина - интериорите на Гатчинския дворец.

Само в Гатчинския дворец са били нарисувани 59 акварела, част от които до 1920-та година се съхраняват в колекцията на двореца, а след това са предадени в Ермитажа. Тези картини са с особена стойност, тъй като Гатчинския доврец е бил напълно разрушен по време на Великата отечествена война и са ценен материал, служещ за възстановка на красивия интериор.
Художникът е специалист по т.нар. рисуване 'мокро в мокро' - акварелна техника, при която цветовете преливат един в друг и след като изсъхнат, придават изключителна мекота и нежност на изображението. Неговите картини са изпълнени с голмо майсторство - точно изградени перспективи и стриктно визуализиране на детайлите.
Последните творби на художника са направени в споменатия Гатчински дворец през 1880-та година.


Можете да отделите малко време, за да погледнете и ТУК :)


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign