10 Факта за естрогените

1. Фабрика за красота

Спокойно можем да наречем естрогените хормони на женствеността. По простата причина, че дъщерите на Ева изглеждат млади, радват се на гъста коса, блестяща от здраве кожа, редовен месечен цикъл, безпроблемно протичащи бременност и раждане, само ако нивото на тези вещества в организма им е нормално.
Най-активно производство на естрогени се наблюдава по време на овулацията - тогава млечните жлези се увеличават, а шийката на матката дава зелена светлина на сперматозоидите. Уви, безценните хормони невинаги се представят в най-добрата си светлина и понякога се превръщат в зли гении, отговорни до голяма степен за рака на матката или на гърдите. Интересното е, че естрогените, макар в минимални количества, присъстват и в мъжкия организъм. Те контролират влечението на адамовците към противоположния пол и защитават техните кръвоносни съдове от натрупването на холестеролови плаки, причина за атеросклерозата.

2. Сексапилният бюст

Благодарение на хормоните на женствеността от момента на съзряване гърдите на девойките започват да растат и постепенно придобиват приятни за мъжките очи релефи. От друга страна обаче, повишеното съдържание на естрогени в организма на представителите на силния пол води до кошмарни метаморфози, обозначавани с недвусмисленото "женоподобност". Увеличението на гърдите (гинекомастия) се среща най-често при спортистите и културистите, които не се страхуват от приема на стероиди. По пътя на сложни химическ иреакции в организма стероидите се превръщат в естрогени, стимулиращи нежелания растеж на тази част от анатомията. За да си върнат мъжествеността, страдалците трябва да гълтат огромни количества антиестрогени.

3. Преломният момент

Ще познаете ли кои хормони се грижат за здравината на костите Ви, задържайки в тях калция и фосфора? Правилно, естрогените! Бързата загуба на костна маса е свързана директно със спадането на тяхното ниво. От 35 години нататък то започва бавно да намалява, а след 40 скоростта на процеса става опасно висока. Един пример: през менопаузата костите на жените олекват с 5-10-15%!
Основна мишена на остеопорозата са т.нар. тръбовидни кости, което означава, че с напредването на възрастта рискът от счупвания става все по-реален, а най-опасно е това на тазобедрената става.

4. На кантара

Колкото повече тежите, с толкова по-голям запас от естрогени разполагате. Работата е там, че излишъците от хормона се складират в мастните депа - напълно основателна причина да направите всичко възможно да се вталите преди настъпването на климактериума. Само при това условие кожата Ви няма да се нагъне като хармоника, а ще остане стегната благодарение на хормоните на женствеността, поддържащи еластичността ѝ. За нищо на света обаче не се престаравайте с отслабването - благодарение на стратегическия запас от естрогени хормоналната "перестройка" на пълните жени протича много по-леко от тази на стройните.

5. Първите заместители

Рецепторите, реагиращи на естрогените, са "разхвърляни" из цялото ни тяло и почти във всички вътрешни органи, ето защо при най-невинния недостиг на хормоните на женствеността страда целият организъм: нервната и сърдечносъдовата система, кожата, косата, ноктите, ставите. Всички тези неприятности засягат много по-малко жените на хормонозаместваща терапия, както и онези, които вземат орални контрацептиви - съвременните препарати, за разлика от своите "праисторически" аналози, съдържат ниски, но оптимални от гледна точка на здравето количество естрогени.
Кога може да се замислите за допълнителен прием на естрогени? Някъде след 35 години. А при първия симптом на дефицита - безобидно (както Ви се струва) зачестяване или забавяне на менструацията, да предприемете по-решителни дейсттвия и да се консултирате със специалист.

6. Хормони от растенията

Изследвайки начина на хранене на японските столетници, учените са забелязали, че блюдата от соя заемат значително място в менюто им. Причината? Растението внася в организма уникални изофлавони и фитоестрогени. Напомнящи по структура естрогените, въпросните вещества понижават вероятността жените да си навлекат някое заболяване на сърдечносъдовата система, забавят нашествието на остеопорозата, намаляват с цели 45 процента силата на "горещите вълни", съпътстващи климактериума, предотвратяват развитието на болестта на Алцхаймер. Те са и истински еликсир на младостта за кожата, тъй като стимулират производството на колаген и я правят по-стегната. Дали обаче си струва да ядете соеви продукти на закуска, обяд и вечеря, след като много учени са на мнение, че в големи количества растението действа като контрацептив?

7. Полезни за кожата

Едно от задълженията на естрогените е да следят  за нейното състояние , като регулират степента на овлажняване и дейността на мастните жлези. Лошото е, че кожата на навършилите 40 години неминуемо изтънява, съдържанието на колаген и еластин в нея намалява, процесът на стареене се ускорява. Тук именно трябва да търсим обяснението на факта, че жените на хормонозаместваща терапия изглеждат по-млади от тези, които са решили да остареят естествено. Колкото и да Ви привлича идеята за допълнителен прием на хормони обаче, имайте предвид нещо много важно: въпреки широко разпространеното мнение, излишъкът на естрогени няма да смъкне петилетка или десетилетие от Вашите рамене, а само ще засили пигментацията, украсявайки лицето Ви с тъмни петна. Трябва ли да споменаваме и риска да станете жертва на канцерогенни заболявания при неправилно дозиране на хормоните?

8. Анализирай това

Ще си спестите цял куп здравословни проблеми, ако заедно с някой добър гинеколог и ендокринолог решите дали имате нужда от хормонозаместваща терапия. Никаква самодейност обаче! Само опитен лекар може да определи правилната доза и начина на вземане на хормоналните препарати. При това, след като Ви накарат да си направите изследвания на:
* органите на малкия таз. Специалистът трябва да знае какво става с Вашата репродуктивна система.
* щитовидната жлеза - една от основните "фабрики" за производство на естрогени.
* млечните жлези. Гърдите са основна мишена на половите хормони, особено след навършване на 40 гдини, когато рискът в тях да се развие рак се повишава значително.
* обменните процеси. Състоянието им се преценява с помощта на биохимичен анализ на кръвта.
* костите. Денсиометрията дава възможност да се измери плътността им. Трябва да знаете, че 40 процента от жените в менопауза имат остеопороза.
* шийката на матката. Посредством цитонамазка се установяват неблагоприятни промени в клетките, които изграждат матката.
* хормоните на хипофизата - тяхното количество се увеличава заедно с намаляването на нивото на естрогените.

9. Добри приятели на косата

Естрогените са своего рода ускорители на растежа на косата, а за техния недостиг свидетелства красноречиво буйната растителност на места, където не би трябвало да има окосмяване - по лицето и тялото.
Искате да си отгледате бийна грива? Специалистите Ви съветват да работите по въпроса, като за начало регулирате хормоналния си баланс. И непременно използвате средства за коса, в чийто състав са включени фитоестрогени. Такива има в екстрактите от хмел, в ципата и семките на гроздето, в жълтия кантарион, соята, градинския чай. Между впрочем, градинският чай освен всичко друго съдържа и цинк, за който се знае, че има противоандрогенен ефект. Що се отнася до веществата, наречени фитостероли и притежаващи свойства, сходни на тези на естрогените, ще ги намерите, при това в големи количества, в пшеничните кълнове, сусаменото и кокосовото масло.

10. Без паузи

Нашите "фабрики" за производство на хормони разполагат с определен материал, който изразходват постепенно с течение на времето. След 40-45 години отделянето на естрогени се снижава рязко: периодът се нарича предменопауза и се характеризира с често пишкане, недостатъчно овлажняване на половите органи, влошено самочувствие, неприятности с кръвоносните съдове (прословутите "горещи вълни") , рязко състаряване. Процесът спира окончателно някъде към 55-60 години, а времето от последния мензис до пълното прекратяване на функциите на яйчниците се нарича менопауза. След нея пък настъпва постменопаузата.
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign