Правилата на доброто поведение: Как да реагираме при неудобни ситуации на трапезатаДокато сме на масата, можем да попаднем в трудно положение, от което трябва да намерим изход, без да привлечем вниманието на гостите и да поставим домакините в неловка ситуация. Ето как да реагираме при подобни конфузни случаи.

Ако приемате твърде гореща или развалена храна

След като я вкусите и почувствате, че пари, веднага отпийте вода. Когато няма никакви напитки, бързо и незабелязано измъкнете с пръст от устата си изгарящата небцето Ви хапка или я изплюйте върху вилицата си, а после я сложете върху края на чинията си. По същия начин трябва да постъпите и с развалена храна. Ако вкусът на стридите или на някой друг морски дар Ви се стори подозрителен, не ги гълтайте, а ги отстранете бързо от устата си. Не забравяйте обаче, че да се плюе каквото и да е в салфетка е недопустимо.

Ако се задавите с месо или кост

В случай, че не Ви помогне глътка вода, опитайте се да се изкашляте, като закриете устата си със салфетка. Ако е възможно, извадете с пръсти от устата си заседналото късче храна или кост от риба и го сложете в крайчеца на чинията. Когато се налага да предизвикате по-продължителен пристъп на кашлица, извинете се и станете от масата. Но почувствате ли, че се задушавате, без колебание потърсете помощ.


Ако се закашляте или кихнете

За всяко едно от тези действия - стига да не трае дълго - съвсем не е нужно да ставате от масата. Не забравяйте обаче да си закриете носа и устата с кърпичка или салфетка. Като усетите, че пристъпът продължава, извинете се и бързо се отправете към тоалетната.


Ако откриете в чинията си косъм или насекомо

Постарайте се, без да привличате вниманието върху себе си, да го отстраните. Ако чуждото тяло Ви е отвратило и е убило апетита Ви, оставете чинията настрани  без коментар (или измислете някакво извинение), за да не смущавате домакинята. В ресторанта обаче не само, че можете, но сте длъжни да посочите на сервитьора, че яденето Ви е сервирано по този начин, и поискайте да Ви го смени.

Ако по зъбите Ви е полепнала храна

На помощ идва клечката за зъби, която трябва да използвате, без да си отваряте устата, при това като я закриете със салфетка. Недопустимо е да махате с пръсти остатъка от храна. Поискайте клечка за зъби от домакинята или сервитьора, ако пък нямат - извинете се и отидете до тоалетната.


Ако сте изпуснали или разлели нещо

Когато става дума за твърда храна, например за парченце месо, резенче краставица и др., трябва да я вдигнете от покривката с чиста лъжица или острието на ножа. Ако на покривката е останало петно, намокрете крайчеца на салфетката си в чаша вода и се опитайте да го отстраните. Извинете се на домакините, които от своя страна не трябва да обръщат внимание на случилото се, за да не Ви притеснят още повече.Ако сте на официален прием или в ресторант и сте разсипали вода или вино, повикайте сервитьора и го помолете да Ви донесе салфетка, за да прикриете петното.


Прочетено за Вас от "Добри обноски - етикет за всеки ден"comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign