Домът, който ни прави по-щастливи

Според една стара китайска поговорка, ако човек иска да промени живота си, той трябва да започне  с разместване на мебелите вкъщи. Към същия принцип се придържа и древното изкуство Фен Шуй. Съществуващо от 4 хиляди години, то ни помага да постигнем хармония със заобикалящия свят. Хармония, без която няма да бъдем щастливи и да преуспеем в живота.

Минитест

Като начало отговорете на няколко въпроса:


* Случвало ли Ви се е да влезете в нечий дом и веднага да почувствате дискомфорт?
* Пазите ли вкъщи някаква вещ, която Ви дразни до такава степен, че Ви се ще да я изхвърлите винаги щом я видите?
* А предмет, който повишава настроението Ви само с вида си?
* Носите ли със себе си талисман?
* Има ли в дома Ви кътче, където се чувствате най-добре?
* Когато пътувате, взимате ли със себе си семейни снимки?
* Изпитвате ли инстинктивно желание да промените помещение, в което влизате за пръв път?

Ако отговорите положително на три от тези въпроси, значи обстановката наоколо Ви въздейства силно. Затова приложете смело древното китайско учение, още повече, че не губите нищо. Дори да не настъпят глобални промени в живота Ви, Вашият дом ще стане по-красив и уютен. Струва си, нали?

Тайната сила на вещите

На пръв поглед философията на Фен Шуй (думите означават 'вятър' и 'вода') изглежда сложна, но главната ѝ цел е пределно проста: ако осъществим някои промени в дома си, със сигурност ще повлияем на съдбата. Фен Шуй обещава по-лесна реализация, стимулира талантите ни, разрешава проблемите и ни подсказва как да преодоляваме препятствията. Не бива обаче да очакваме чудо - ремонтът и пренареждането на мебелите вкъщи надали ще ни поднесат наготово богатство и слава. Те обаче ще ни позволят да станем по-пълноценни личности и да се разбираме по-добре с близките си.

Основният принцип на Фен Шуй

Китайците вярват, че всичко, което ни обкръжава, е живо. Дърветата, слънчевата светлина, сградите, мебелите и дори приборите за хранене притежават енергия, наречена ЧИ. Когато тя положителна, лека и живителна, ние се чувстваме добре сред заобикалящите ни предмети. ЧИ обаче може да бъде отрицателна и неблагоприятна. Тогава нещата в живота не вървят така, както искаме. Каква енергия ще властва в дома ни, зависи и от разположението на стаите, и от обзавеждането в тях. Огромно значение има и личното ни отношение към всичко наоколо. По простата причина, че дори най-обикновените предмети на бита са източници на енергия.

Нищо не е маловажно


Китайските мъдреци смятат, че всеки детайл в дома има своето значение.

* Входната врата.


На пръв поглед нейната задача е да Ви защити от външния свят. Но само на пръв поглед... Според Фен Шуй ролята на вратата не се ограничава с осигуряването на безопасност. През нея влиза енергията ЧИ, затова трябва да се поддържа в изправност и чиста: пантите да се смазват редовно, за да не скърцат, ключалката да работи без запъване. В близост до входната врата не бива да има каквото и да било, затрудняващо отварянето ѝ.

* Балконът.

Не простирайте прането така, че да закрива напълно прозорците. От гледна точка на Фен Шуй по този начин Вие ще затрудните движението на енергията - прозорците се смятат за втората врата, през която тя влиза. Ето защо дори през лятото, когато светлината е особено ярка, не ги засенчвайте с плътни щори, а през краткия зимен ден пуснете слънчевите лъчи да влизат свободно в дома Ви.

* Банята.


Поправете развалените кранове - заедно с водата в канализацията изтичат добрата енергия, парите и здравето Ви. И още нещо: не оставяхте душа, пуснат дълго време, без да го използвате.

* Огледалата.

Трябва да са чисти и без драскотини, а огледалото в антрето да бъде достатъчно високо, за да се оглеждате в цял ръст в него.

Изхвърлете ненужното


Специалистите по Фен Шуй Ви съветват да се ограждате само с предмети, които Ви харесват - те усилват добрата енергия. Затова огледайте се около себе си и си задайте въпроса: "Трябва ли ми тази вещ?" Ако се окаже, че не само не Ви върши работа, но даже Ви пречи, веднага я изхвърлете. Купищата ненужни предмети, които събират прах в шкафовете и на балконите, затрудняват свободното движение на енергията и я прогонват от дома.

Не отлагайте за утре

Не чакайте подходящия момент - ремонт, основно чистене или пък следващата неделя, за да се заемете с промените. Веднага окачете любимата си картинка, където ще я виждате, и не се надявайте партньорът Ви да намери половин свободен час, за да закове няколко пирона. Не Ви трябва и специален повод, за да използвате най-хубавия си сервиз за хранене - направете го още сега и доброто настроение Ви е в кърпа вързано.

От друга гледна точка

Кухнята

Според Фен Шуй тя е сърцето на дома, нещо като негова енергийна централа. Щом се чувствате добре вътре и атмосферата е приятна, храната, която консумирате се оползотворява напълно от организма, зарежда го с повече сила и жизненост.

* Много важно е осветлението: ярко, но без да дразни очите.

* Дръжте ножовете в чекмедже, защото предизвикват агресия. Също така приберете в някой шкаф метлата и кофата за боклук - ако са постоянно пред очите Ви, във Вашия дом ще се настани бедността.

* Най-подходящата форма на масата за хранене е кръглата или овалната. Тя може да бъде и квадратна, стига столовете около нея да са четен брой - знак за хармония. Що се отнася до покривката, постелете бяла или кремава.

* Внимавайте с електродомакинските уреди: не инсталирайте печката непосредствено до умивалника, пералнята или машината за миене на съдове. Така ще създадете условия за сериозни конфликти.

* Закачете огледало срещу масата за хранене - храната ще изглежда двойно повече и ще Ви гарантира благоденствие.

* Украсете стените с няколко картини, изобразяващи плодове и зеленчуци - символи на изобилието.

Дневната (холът)

От нея зависят благосъстоянието и доброто име на дома, тук се събират членовете на семейството Ви и гостите. Затова не пренебрегвайте помещението с оправдание, че не Ви достига време - то трябва да излъчва топлина и сърдечност, за да не си отидат те от Вас.

* Дневната (холът) не бива да е по-малка от спалнята - ще изгубите душевното си равновесие.

* Не прекарвате ли достатъчно време тук, при това всеки ден, положителната енергия ще изчезне, климатът в семейството ще се влоши.

* Фен Шуй не Ви препоръчва холове с форма на буквата "Г". Налага се да разделите пространството на две с помощта на високи растения или стелажи.

* Не слагайте близо до вратата високи мебели или растения - ще попречат на движението на положителната енергия ЧИ.

* Подът трябва да е дървен и покрит с килим от естествена материя.

* Пред дивана сложете ниска масичка, поставете и два фотьойла насреща. Когато сте седнали, Вие трябва да виждате вратата по диагонал, а зад гърба Ви да има стена, иначе няма да се чувствате напълно сигурни в себе си.

* Не разполагайте саксиите на няколко метра, а ги съберете в източната или югоизточната част на стаята. И никакви кактуси, бонзаи, растения с остри листа.

Спалнята

Предназначена за сън и любов, стаята не бива да се претрупва с мебели. Достатъчни са широко легло, две нощни шкафчета, две лампи и гардероб.

* Според Фен Шуй спалнята трябва да е максимално отдалечена от входната врата, но не и да се намира в края на дълъг коридор. Ако срещу нея има друго помещение, между двете сложете високо растение или някаква мебел. В противен случай енергийните потоци ще се сблъскват и ще доведат до караници между членовете на семейството.

* Нощните лампи трябва да са малки, с насочена нагоре светлина.

* За да се разбирате добре и задълго с партньора си, не спете на два разделени матрака.

* Не слагайте телевизор срещу леглото. От една страна електромагнитните вълни нарушават съня, а от друга, отражението на леглото в загасения екран на телевизора предизвиква кошмари.

* Не окачвайте по стените картини с изображения на вода - предразполагат към избухливост.

* Леглото не бива да е твърде ниско - минимум на 45 см от пода. Според Фен Шуй то трябва да се разположи в най-далечния ъгъл на стаята, по диагонал от вратата и без да опира в нея - тогава потокът негативна енергия ще се насочи към спящите.

* Не поставяйте леглото между две стени - сънят Ви ще е неспокоен.

*Правогълната табла на леглото гарантира здрава и силна енергия.

* Смята се, че таблата от отделни летви носи нещастие.

Детската стая


Без да е прекалено голяма, в нея трябва да царят светлина и простор.

* Махнете огледалото, особено ако сънят на наследника Ви е неспокоен.

* Окачете картини и постери в ярки цветове, като ги сменяте от време на време.

* Правете чести размествания в помещението - хлапетата растат бързо и се нуждаят от допълнителна енергия.

Работното място

Ако не се чувствате удобно тук, няма да можете да се концентрирате и да се справяте успешно със задачите си.

* Най-важната мебел в интериора е бюрото, което не бива да е разположено в непосредствена близост до прозореца. В седнало положение трябва да виждате вратата, а пред очите Ви да има свободно пространство. Крайно нежелателно е обаче да седнете с гръб към вратата: ако няма начин да преместите бюрото, сложете огледало, което да я отразява - нея и всички влизащи.

* Постарайте се столът Ви да е в ярък цвят и с висока облегалка - ще се чувствате по-уверени в собствените си сили.

* Подредете папките и документите зад гърба си в стелажи със стъклени витрини. Откритите рафтове са източник на негативна енергия.

* Не забравяйте зелените растения, които ще неутрализират електромагнитните вълни, излъчвани от телефона, факса, компютъра.

Форми...

Формите на мебелите и декоративните предмети в дома имат важно значение за постигането на хармония. Благоприятни са правоъгълните, кръглите, овалните. За неблагоприятни се смятат асиметричните, триъгълните, както и тези с много ъгли.

... и цветове

Червеното и всичките му оттенъци трябва да се използват като акцент върху стените и мебелите в южната част на дома.

Заредено с положителна енергия, жълтото е подходящо за кухнята, хола, кабинета, тъй като стимулира апетита и интелекта.

Оранжевото се смята за цвят на успешните начинания. Използвайте го като декоративен елемент в дневната.

Във виолетовото присъстват двете основни начала в китайската философия - Ин и Ян. Това е цветът на мъдростта.

Зеленото символизира стихията на Дървото, тоест едновременно стимулира и успокоява. Подходящо е за спалнята и работното място.

Синьото олицетворява стихията на Водата. Използвайте го в стаите с източно изложение, както и върху североизточните стени.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign