Съвременен френски стил в интериора

Какви асоциации предизвиква у Вас думата "френски" ? Коняк, целувка, маникюр, замък, малка черна рокля от Шанел...? Да, безспорно това са изискани неща, признати в целия свят, но къде забравяме интериора?
За разлика от любителите на разкошните и помпозни антики в стил рококо и барок, съвременните французи не обичат кича и парадирането с богатство. За тях това е просто признак на лош вкус. Но да живеят в къщи "с история", да са обградени със старинни вещи от знайни и незнайни времена, да откриват прелестта в нюансите и детайлите - да, това е нещо, което те определено обичат и умеят.
Стилът в обзавеждането, който очарова със своята простота и изтънченост, е именно френският.
Ако сте решили, обаче, да се придържате към него, трябва да имате предвид някои основни негови правила...
Френският стил се характеризира с мека и приглушена гама краски. Белият цвят често е основен фон. Много светлите, полу-прозрачни оттенъци на сиво-синьото, хладното перлено-розово, лавандулово-лилавото, сметановото, бежовото, сребристо-сивото добавят необходимото разнообразие...
Никакви ярки, "крещящи" предмети - всичко е изключително сдържано, елегантно и аристократично.
Основен акцент се прави не върху цвета, а върху предметите, мебелите и нюансите на отделните материали.
Характерни са изящните извивки на креслата и диваните, фините корнизи, леките мебели от ковано желязо, спалните с орнаментирани табли (по правило в оттенъците на бялото или бежовото), патина, състарени мебели, декоративна мазилка, под от избелен дъб...
Допълнителните декоративни елементи внасят още по-голямо очарование в интериора, решен във френски стил - това могат да бъдат деликатни стъклени или порцеланови съдове, малки цветни букетчета, поставени върху масите, конзолите или върху полицата на камината. И, разбира се, най-важното - интериорът във френски стил не търпи безпорядък и изисква внимателна грижа и поддръжка.

Да разгледаме някои красиви решения:

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign