Цветята у дома: Бръшлян (Hedera helix)

Пълзящите му стебла с вечнозелени, жилави листа могат да красят както стената на къщата ни, така и саксията у дома. През последните години бръшлянът се превърна в едно от най-предпочитаните декоративни растения.

Листата му са различни по форма. Има триделни и петделни, някои са закръглени, други силно издължени. Съществуват дори видове с къдрави или със звездовидно заострени листа. По цвят те също са най-разнообразни. Срещат се чисто зелени, но има и прошарени с бели, червени или кремави петна.
Видът с най-големи листа е Hedera canariensis. Той е и най-търсеният. А най-разпространен е английският бръшлян Hedera helix, който има характерни листа с няколко дяла.

Тънкости при отглеждането

Температура
Бръшлянът не обича високите температури, затова най-често покрива северните външни стени на сградите. За стайния бръшлян най-подходящо е хладното, но не студено помещение. Температурата над 15 градуса може да създаде проблеми за растението.

Светлина
През зимата стайният бръшлян има нужда от повече светлина. През лятото обаче не е добре да се излага директно на слънчевите лъчи.

Поливане
През лятото почвата на бръшляна трябва да се поддържа винаги влажна, а листата да се пръскат с вода. През зимата обаче поливането трябва да се ограничи и да не се прекалява с напояването му.

Пресаждане
Растящият на двора бръшлян не се нуждае от това, а стайният бръшлян трябва да се пресажда на всеки две години през пролетта. За предпочитане е в по-голяма саксия, където корените да могат свободно да се развиват. Периодично е необходимо да се отстраняват връхчетатат на растението. Също като човешката коса по този начин бръшлянът избуява и се разклонява по-бързо. Тези връхчета могат да се използват като резници за размножаване. Натопявате ги във вода, докато пуснат власинки, а след това ги засаждате в пръстта.

Полезни съвети за стайния бръшлян

  • Ако листата му са малки и се развиват бавно, може би му липсва достатъчно светлина.
  • Ако листата са изсъхнали и кафеви, може би температурата в помещението е твърде висока.
  • Ако листата са изцяло зелени, а не прошарени, светлината не е достатъчна.
  • Ако листата са сухи, потъмнели и със забавен растеж, значи въздухът в помещението е прекалено сух.

Бръшлянът на двора

Декоративният бръшлян е най-доброто растение за сенчестите места  на двора, където другите растения трудно виреят. Той не се нуждае от поддържаща конструкция, защото самостоятелно и много здраво се захваща за зидарията. Необходими са му само няколко години, за да обгърне стените на къщата в своята силна, прохладна и вечнозелена прегръдка. Грешно е да се твърди, че това растение разрушава мазилката на стените. Тъй като листата са подредени като керемиди, те дори я защитават от прекомерната влага.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign