Как да се разсъним, когато кафето не е достатъчно


Преди няколко века великият френски мислител Ларошфуко казва, че сънят на разума ражда чудовища. В свободен превод на езика на днешния ден това означава, че ако Вие (заедно с разума си) дремете на работното място, рискът много скоро да останете без него и да трябва да си търсите друго е направо огромен.

Наистина студените месеци от годината правят всичко възможно, за да Ви лишат напълно от енергия. Вие обаче не му се давайте и не стигайте дотам, че клюмайки, да забиете лице в клавиатурата на компютъра си. Ще постъпите много по-здравословно - от гледна точка на своето светло бъдеще, ако се доверите на няколко доказани в практиката начини за ободряване.

Пийте зелен чай

Освен, че подмладява, понеже е богат на антиоксиданти, чаят съдържа и теин, който - за разлика от кофеина, се усвоява много бавно, има продължително въздействие, не води към привикване и не оцветява зъбите в неприятни жълтеникави нюанси.
Внимание! Две чашки силен зелен чай ще Ви ободрят и ще усилят притока на кислород към мозъка Ви. Два литра дневно обаче ще предизвикат неврастенично треперене на крайниците, а могат и да Ви накарат да изпаднете в ступор.

Енергезиращи напитки

По принцип в техния състав влизат кофеин, естествени биологично активни вещества с тонизиращ ефект и комплекс витамини: С, РР и тези от група В. Само 250 мл с неопределен вкус на бонбони и сърцето Ви почва да бие по-често, животът се забързва.
Внимание! Прибягвайте до помощта на енергизиращите течности в краен случай, пет-шест пъти на месец. Защото само една кутия от тези напитки съдържа от 150 до 300 мг кофеин, а пък дневната доза, безопасна за човека, е 150 мг! Така че, вместо да се пристрастявате към тях, позволете на сърцето си да бие от радостно предчувствие за нещо хубаво.

Регулирайте температурата

На Вас Ви е топло, много топло? Ако отговорът е 'да', трябва да сложите кръст на мозъчната си активност. Идеалната температура в помещения, предназначени за интелектуални щурмове, е от 18 до 22 градуса. При положение, че работите вкъщи, проблемът се решава с изключване на отоплителния уред или с намаляване на парното. Но ако се трудите редом с голям брой създания от нежния пол, шансовете прозорецът да стои открехнат през целия ден са рани на нулата. А направите ли опит да се наложите, офисният климат (не само в прекия смисъл на думата) ще се влоши. За щастие дори най-страшният тиранин сред шефовете няма да Ви забрани да излезете навън за няколко минути, след като му обясните, че чистият въздух Ви ободрява.
Внимание! Не си струва да стоите на улицата до измръзване - когато се върнете в офисния 'парник', организмът Ви ще се отпусне и отново ще задреме.

Малко черен шоколад

Съдържа кофеин, но действа по-щадящо от него. На всичко отгоре е прекрасен източник на серотонин, който ще Ви накара да обработвате с по-голяма любов и снизхождение... фактурите си, да речем.
Внимание! Въпреки че е черен, един 100-грамов шоколад ще Ви достави почти половината от Вашата дневна норма мазнини. Не се увличайте, за да не изгубите набързо съблазнителните си телесни очертания.

Слушайте бърза музика

Доказано е: тя ще Ви помогне да работите по-добре, особено ако става въпрос не за някаква "фонова" мелодия, а за Вашата любима песен или група. Само тогава мозъкът Ви ще реагира на ритъма, ще се нагоди към него и ще започне да съобразява по-бързо. Имайте предвид, че методът дава най-добри резултати при монотонна, автоматична, също така и при усилена физическа дейност.
Внимание! Ако Ви предстои творческа работа или труд, изискващ напрегнато внимание (сложни изчисления, писане на доклади и т.н.), музиката - без значение каква, само ще Ви попречи да се съсредоточите, а може и да Ви накара да допуснете някои грешки.

Две бучки лед зад ушите

Зад органите на слуха са разположени важни биологични точки и въздействайки върху тях, Вие автоматично ще получите огромен заряд енергия. Не разполагате с лед? Тогава намокрете със студена вода меката част на ушите си.
Внимание! Ако по една или друга причина точно сега в офиса Ви няма вода, започнете да размачквате енергично и по посока на часовниковата стрелка ушите си - най-вече меката им част. После разтрийте пръстите и дланите си.

"Правилните" аромати

Някои ухания въздействат върху нервните центрове в кората на главния мозък, активизирайки производството на ендорфини - хормоните на удоволствието. В същото време при вдишване на аромата, на което и да е етерично масло неговите молекули проникват в белите дробове, от там преминават в капилярите и заедно с кръвта се разнасят в организма. Трябва да знаете, че най-"бодър" дух притежават портокаловото, розмариновото, евкалиптовото и маслото от градински чай, които можете да горите във вече популярните аромалампи. Съществува и друг, много по-хуманен по отношение на колегите Ви начин да се тонизирате - нанесете капчица масло във вдлъбнатинката над горната си устна.
Внимание! За съжаление подобна бодрост не стига за дълго - след известно време чувствителността Ви към конкретния аромат ще се притъпи.

Мигайте

Вторачени в екрана на монитора, Вие мигате все по-рядко и по-рядко. В резултат роговиците Ви изсъхват, а очните мускули се уморяват по-бързо. Изходът? Да откъсвате очи от екрана ма всеки 4-5 минути и да изпълните препоръката на офталмолозите той да е инсталиран така, че да гледате към него отгоре надолу - тогава роговиците на очите Ви ще изсъхват по-бавно.
Внимание! За да усилите ефекта на мигането, от време на време затваряйте силно очи или ги въртете в кръг. А на разтревожените реплики на колекгите си реагирайте със страховито движение на зениците наляво-надясно. :))

Разтегнете се

Стречингът заставя кръвта да циркулира по-бързо, а белите дробове да вдишват повече въздух. Затова сплетете пръстите си зад гърба и много бавно вдигнете ръце нагоре - колкото по-високо, толкова по-добре. Останете така 30 секунди.
Внимание! За всеки случай придайте дружелюбно изражение на лицето си - ами ако в този момент шефът реши да надникне в стаята Ви?

Излезте от сянката

Изследванията показват, че работоспособността на хора, печелещи насъщния в ярко осветени помещения, е с цели 25% по-висока от тази на трудещите се в условия, от които могат да са доволни само къртиците.
Внимание! Вземете мерки върху екрана на компютъра Ви да не попадат преки слънчеви лъчи или ярка светлина от лампите - не го ли направите, зрението Ви ще пострада.

Изяж и изпий

* Салата "Бодрост"
Сварете и обелете 1 глава червено цвекло, измийте 1 ябълка, отделете костилките на 10 сини сливи, накиснати предварително в топла вода. Нарежете съставките на тънки ленти. Смелете шепа орехи. Смесете всичко, добавете заквасена сметана, захар и лимонов сок.

* Чай "Бодрост"
За 1 голяма чаша Ви трябват 4 зърна кардамон, 4 зърна черен пипер, 3 карамфилчета, канела на вкус. Смелете подправките , налейте в тенджерка 280 мл сравнително топла вода, изсипете ги в нея, кипнете и варете на слаб огън в продължение на 20 минути.
Преди да свалите от котлона, добавете щипка черен чай, малко мляко и лъжичка мед.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign