Проблеми с червата: Как да се справим с тях

Запек, подуване на корема или стомашни спазми - твърде често червата ни напомнят за себе си. Крехкото бактериално равновесие на червата лесно може да бъде нарушено при неподходящ начин на хранене, стрес и др. Ето какво ще ни помогне да се справим с проблемните черва.

Инулинът

Растителният свят ни предлага много добро средство за подобряване на микрофлората в стомашно-чревния тракт: инулин. Той е натурално баластно вещество, което ограничава увеличаването на вредната бактериална флора в червата и стимулира развитието на полезните бактерии. Влияе благотворно върху перисталтиката, като увеличава водоснабдяването на червата. Предотвратява появата на запек. Инулинът се съдържа например в корените на цикорията и артишока. Бихте могли да го намерите и като хранителна добавка под формата на прах или течност.

Пробиотиците

Те представляват живи микроорганизми, като най-известните са млечно-киселите бактерии и бифидобактериите, които използват при производството на киселото мляко и други млечни храни. Приемани редовно, пробиотиците поддържат доброто състояние на цялата храносмилателна система и потискат прекомерното размножаване на болестотворни микроорганизми. Те стимулират движенето на червата и влияят добре срещу запек. От друга страна, предотвратяват и лекуват детската диария, включително и такава, предизвикана от стрес или пътувания. Интересен факт е, че пробиотиците възстановяват нормалната чревна микрофлора срещу лечение с антибиотици. Почти идеалният пробиотичен продукт е кефирът. Ако не можете да си набавите нужната доза пробиотик по естествен път, той може да се приема под формата на хранителна добавка на капсули или прах.

Срещу запека


Много хора страдат от запек. Той изостря проблемите с кръвообращението и пикочните инфекции. За да се преборите с т.нар. "констипация", ще Ви помогнат следните съвети:

  • Пийте повече вода. Лекарството е много просто, но ефикасно, защото водата подпомага отделянето на фекалиите.
  • не толкова лесно, но също ефективно е приемането на супера лъжица зехтин сутрин на гладно.
  • Още по-неприятен за пиене , но пък радикален е магнезиевият сулфат (английска сол). Неговият ефект се усеща много бързо. Поради тази причина трябва дасе приема с повишено внимание: пакетчето се разтваря в един литър вода. За да се предпазите от нежелани последствия, изпийте само една чаша. След това регулирайте дозата според резултата.
  • Що се отнася до храните, суровите и варени плодове и зеленчуци са повече от препоръчителни поради тяхното богатство на фибри. Те действат разхлабително и брагоприятстват микрофлората в червата.
  • Винаги остава изкушението да посегнете към разхлабителните на билкова основа. Трябва обаче да внимавате, защото някои от тях дразнят лигавицата (майчин лист, известен и като сена, зърнастец) и трябва да се избягва продължителната им употреба. По-добре да се насочите към растенията, чието действие не е толкова агресивно към организма. Имате избор между стрито ленено семе, пясъчен или индийски живовляк. Те са богати на ценни фибри, които подобряват перисталтиката на червата и благоприятстват тяхното прочистване, подходящи са за дълготрайна употреба. Съществуват и продукти, които комбинират различни растения от този тип.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign