Професионални съвети за Вашата коса

Фризьорите, които определят модата в прическите в световен мащаб, не са много на брой, но наложат ли определена тенденция в салоните си, тя веднага се превръща в шлагер на сезона. Франк Авогадри е един от топ коафьорите в Европа и затова следва да обърнем внимание на професионалните му съвети:

* Можете да миете косата си сравнително често, но не повече от 3 пъти седмично. За нищо на света обаче не използвайте бебешки шампоан (изключително неподходящ за възрастни), а такъв, който е съобразен с нуждите на Вашата коса.

* Не е никак полезно да разтърквате скалпа си със силови движения, убедени, че косата ще се измие по-добре. Точно обратното, трябва да масажирате съвсем лекичко кожата на главата, и то с върха на пръстите, не с ноктите. Това е единственият начин да релаксирате, активизирайки циркулацията на кръвта в корените си.

* Противно на много свои колеги аз смятам, че водата за изплакване трябва да е топла или хладка, но не и студена. Голямата разлика между телесната температура и тази на водата нарушава равновесието в скалпа и може да задълбочи съществуващи проблеми, като свръхактивността на мастните жлези например, или пък да направи косата още по-суха.

* Не спазвайте съветите да разреждате шампоана. По принцип миещите продукти, предлагани в търговската мрежа, не се отличават с висока концентрация. В замяна на това Ви предлагам да разреждате балсама си с топла вода - това ще Ви позволи да го разнесете по-равномерно.

* За да Ви служат по-дълго, киснете четките си за коса в сапунена вода, гребена мийте под течаща вода и със сапун, почиствайки разстоянието между зъбите му с помощта на стара четка за зъби. Не забравяйте да изчетквате и редовно малката мрежичка в задната част на сешоара си - събраният там прах може да загрее мотора. Колкото до керамичните преси и машите, те трябва да се третират със спирт - под въздействието на топлината остатъците от стилизиращи продукти залепват върху повърхността им и с течение на времето тези уреди стават по-малко ефикасни.

* Ако не правите най-доброто за себе си, тоест не се боядисвате при професионалист, поне не грешете в покупката на точния цвят боя. Винаги спирайте избора си на даден нюанс, като се ръководите от краищата на косата, не от нейните корени.

* За да не изцапате кожата си, докато се боядисвате вкъщи, нанесете някакъв мазен крем за лице (или вазелин) около челото, ушите и шията. Все пак внимавайте той да не покрие корените - няма да се оцветят както трябва. Упоритите петна от боя по лицето си третирайте с гъбичка, напоена с тоалетна вода.

* Ако косата Ви е много изтощена, веднъж седмично правете маската, която наричам 'четирикратна'. Нанесете регенериращ и подхранващ продукт (най-добре това е да е специален стимулант-масло за коса) от корените до краищата, срешете се и съберете косата на темето. Натопете хавлиена кърпа в топла минерална вода, изцедете я и я увийте около главата си. Изчакайте няколко минути, докато изстине и повторете процедурата. Общо 4 пъти. Накрая изплакнете само с вода, без да използвате шампоан, а ако косата е много мазна, разтворете лимон във водата за изплакване.

* Ще фиксирате своите къдрици или пък ще запазите за дълго обема на гладката си прическа с помощта на сешоара. В последния момент, когато кичурът коса е все още върху четката, прокарайте студен въздух върху него - говоря за опцията "студен удар", притежавана от всички съвременни сешоари. Ако винаги редувате студена и топла струя, ще се радвате на невероятно въздушна и раздвижена прическа не само в деня на нейното реализиране, но и след това.

* Нямате време и искате да изсушите максимално бързо косата си? Веднага след като я измиете, попийте добре с хавлиена кърпа. После наведете надолу глава и прокарайте пръсти през нея - във всички посоки. Накрая впрегнете в задачата сешоара и четката си, която трябва да прокарвате, без да спирате, напред, назад, наляво и надясно.

* Домашен балсам
Трудно Ви е да разрешете току-що измитата си дълга коса, а балсамът Ви е свършил? Сложете хидратиращ крем колкото лешник в дланта си, разтрийте ръце една в друга и ги прокарайте от средата на косата до нейните вече попити с хавлиена кърпа краища. Срешете.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign