Медът - еликсир на боговете

Още в древността хората са използвали меда не само за ядене, но и като средство за разкрасяване и лекарство. Смятан за храна на боговете, той е бил и традиционен дар, поднасян на владетелите. Колкото до днешния ден, когато захарта е поставена на подсъдимата скамейка, медът ни помага да запазим добрата си форма и хубостта си.

Назaд във времето

Човечеството използва сладкото лакомство в кулинарията и медицината още от каменния век, за което свидетелстват множество скални рисунки. За първи път медът се споменава в Омировата "Илиада" и в египетски папирус, разкриващ начините за приготвяне на различни лекарства. Авицена пък го предписва на повечето си пациенти.

Защо да го ядем?
Медът се състои от 21% вода, 35% глюкоза, също толкова фруктоза и не повече от 7% захароза. Съдържа по-малко калории от захарта, но подслажда повече. Богат е на минерални вещества: калций, магнезий, натрий, хлор, фосфор, желязо, сяра. В него са събрани накуп почти всички микроелементи, необходими за нормалното функциониране на обмяната на веществата: цинк, йод, алуминий, бор, силиций, мед и т.н. И още: витамин С, няколко витамина от група В, каротин, ферменти и белтъчини. В него има и мравчена киселина, извличана от цветния нектар, както и пчелно млечице - истински коктейл от полезни за организма вещества.

Природен дар с уникални свойства

* Медът се усвоява напълно от организма, понеже неговите молекули са сходни по размер с тези на кръвната плазма. Благодарение на това си качество прониква лесно през клетъчните мембрани, насищайки кръвта с полезни свойства.

Знаете ли, че:

Максималната дневна доза за възрастен човек се равнява на един грам мед на килограм от теглото. Тегло 60 кг = 60 г мед. Лошото е, че така няма да си доставите кой знае колко витамини и минерали, но ще внесете в организма си твърде много калории.

* Допринася за изхвърлянето на шлаките и токсините от организма.
* Възстановява изразходваната енергия.
* Медът е идеално средство за успокояване на възпалената кожа и заздравява напуканите устни.
* Унищожава вредните бактерии - учените са открили в него вещество, действащо подобно на естествен антибиотик.
* Засилва имунитета.
* Според диетолозите при нужда човек може да изкара няколко дни само на мед и вода, без това да навреди на здравето му.

Вместо лекарство

Въпреки антибактериалните си свойства медът не може да съперничи на съвременните антибиотици, но пък облекчава страданията при много болести:

* Гастрит и други стомашни заболявания.
* Кашлица, хрема, настинка.
* Нервност и безсъние.
* Отпадналост, хронична умора, нисък хемоглобин.
* Констипация.
* Уморени и възпалени очи (след продължителна работа с компютър).
* Сърдечносъдови заболявания.

Медовина за повишаване на имунната защита

Необходими продукти:
по 150 г мед и кафява захар, по 5 г кардамон, карамфил, канела, дафинов лист и джинджифил, 1 л вода.

Приготвяне:
Кипнете меда и водата за 20 минути, добавете подправките и варете още 5 минути. Прецедете. Карамелизирайте захарта и веднага я сипете в медовината. Прецедете още веднъж.

* И не забравяйте, че медът е мощен алерген!


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign