Нашата външност - митове, суеверия и... факти

"За да расте косата Ви гъста и красива, веднъж месечно трябва да излезете на разсъмване от къщи, да отидете в гората, да я увиете около стъблото на някой бор и после да я измиете с вода от планински извор..."
Не, не знаем дали в действителност съществува подобна рецепта, затова пък можем  да предположим, че известна част от жените, прочели тези редове, ще я изпълнят при пръв удобен случай. Уви, в нашия век на бурно развиващи се медицина и козметология заблудите, свързани с грижата за себе си, не искат и не искат да изчезнат.

Казват, че...
подстригвайки косата си, ние можем да променим своята съдба

Научният факт

Въпреки че твърдението им не е официално  доказано, специалистите по биоенергетика са единодушни: косата е антена, свързваща човека с Космоса и захранваща по този начин неговото биополе. Ако я отрежете, Вие внасяте по-големи или по-малки промени в живота си. Всъщност, в повечето случаи, не точно Вие, а фризьорът, който ще реализира новата Ви прическа.
Затова, искате ли положителни промени, спрете се на весел и жизнерадостен стилист, за предпочитане от Вашия собствен пол - така ще избегнете неприятности в интимния си свят. И имайте предвид, че колкото по-възрастен е съперникът на Фигаро, толкова по-голямо ще е неговото влияние. От друга страна обаче, контактът с някой на същата възраст може да доведе до решаване на отдавна висящ над главата Ви проблем. Да припомним и още нещо: според астролозите ние можем да придадем нужното направление на положителните промени в живота си, стига да се подстригваме в определени дни от седмицата. В ПОНЕДЕЛНИК - ще бъдем непроницаеми за негативните емоции и ще се справим с грижите, свързани с бита. ВТОРНИКЪТ пък ще ни даде сили да решим много по-сериозни проблеми, тровещи отдавна нашето съществуване, както и да изменим решително съдбата си. СРЯДА е чудесен избор за тези, които искат да спечелят нови приятели, ЧЕТВЪРТЪКЪТ ще Ви помогне да увеличите своята популярност, ще Ви донесе успех и благополучие. ПЕТЪКЪТ е ден на нуждаещите се от спешно разхубавяване, СЪБОТА носи със себе си здраве, а ако хроничните неудачници се подстрижат в НЕДЕЛЯ, те най-после ще се спасят от лошата обреченост.
Важно! Не бива да скъсявате сами дори бретона си - бионергетиците са на мнение, че така ще травматизирате още повече своето и без това деформирано биополе.

Казват, че...
ако скубем веждите си от горната им страна, с течение на времето това място ще обрасне още повече

Научният факт

За количеството косми на лицето отговарят хормоните, не пинсетите. А пък почистването на веждите откъм горната им страна не е желателно по съвсем друга причина - направите ли го, Вие ще ги "спуснете" визуално надолу и ще си придадете намръщено или агресивно изражение. На всичко отгоре сега на мода са гъстите вежди като на Брук Шийлдс. Затова, ако Ви се струва, че нещо не е наред с Вашите, не си позволявайте самодейни изпълнения, а се консултирайте с визажист - той ще прецени дали изобщо се нуждаете от изтъняване на веждите или погледнете първо ТУК.

Казват, че...
антиперспирантните дезодоранти създават условия за развитието на рак на млечните жлези

Научният факт

Въпреки че основните активни вещества във всички видове дезодоранти са антисептиците и органичните алуминиеви съединения с отдавна доказана безвредност, производителите на козметика са проверили носещите се от няколко години насам слухове с помощта на достоверни, многобройни и скъпоструващи медицински изследвания. В крайна сметка антиперспирантите се оказват напълно реабилитирани.

Казват, че...
за да стане кожата ни по-малко мазна, трябва да я мием с гореща вода и сапун и да я обтриваме с лосиони, съдържащи спирт

Научният факт

Ето най-вредната от всички заблуди, свързани с красотата! Проявите ли глупостта да последвате подобен съвет, само след минута-две ще изпитате неприятно стягане и ще почувствате колко суха е кожата Ви. А след още десет-петнайсет ще откриете, че тя е мазна и лъщи както по-рано, дори повече. Разберете най-после, че лишени от своята естествена защита - хидролипидния слой, мастните жлези изпадат в истински шок и започват да произвеждат огромни количества себум. Алкалната среда на сапуна влошава положението, създавайки условия за проникване на инфекции. Ако пък на всичко отгоре и обтриете лицето си с някакво средство на спиртна основа, алкохолът ще свие порите и ще предизвика тотална дехидратация. Става ли Ви ясно, че след като от същите тези пори ще излезе двойно по-голямо количество себум, понеже сте се измили с гореща вода и сапун, няма как да избегнете гнойните пъпки и възпаленията.

Казват, че...
изстискваме ли сами пъпките по лицето си, порите ни ще се разширят и ще останат такива

Научният факт

Неграмотното почистване на епидермиса действително може да доведе до възпаление, запушване на каналите на мастните жлези и като следствие - до тяхното хронично разширяване, твърдят дерматолозите. Но само в случай, че с това се занимавате Вие, а не добър професионалист, който първо ще Ви направи парна баня, за да разтвори порите и така да избегне микротравмите на епидермиса, а след като свърши с почистването, ще нанесе на лицето Ви стягаща маска (обикновено на базата на бяла глина), ще Ви направи и масаж със специален апарат. Подобни процедури в домашни условия са практически невъзможни.
"Пъпки, марш!" Няколко ефикасни съвета за справяне с неприятните възпаления

Казват, че...
лакът заздравява чупливите, нащърбени нокти

Научният факт

Всичко зависи от причината за повишената уязвимост на нокътната плочка. Ако става въпрос за наследственост, смело можете да прибегнете към помощта на лаковете за нокти с добри защитни свойства. Но ако ноктите Ви са в чест контакт с миещи препарати, тяхното рогово вещество постепенно ще промени химическия си състав и ще се износи. Тогава именно ще се наложи да използвате специални подхранващи средства. Колкото до внезапната и безпричинна чупливост, тя обикновено е сигнал за някакво вътрешно заболяване. Тук лаковете са безсилни - идете на лекар.

Казват, че...
преди мензис не се прави интимна епилация, защото възпаленията и раничките няма да заздравеят дълго време

Научният факт

Повечето дерматолози и ендокринолози са на мнение, че заради намаленото производство на хормони в предменструалния период кожата става особено чувствителна и уязвима. В резултат шансът да "падне в жертва" на инфекции се увеличава многократно, микротравмите зарастват бавно. А и болката, съпътстваща процедурата е значително по-голяма.

Казват, че...
хората, които много лъжат, имат напукани устни, в чиито ъгълчета се появяват ранички

Научният факт

В действителност раничките и дехидратацията на устните ни дават тревожна информация за това, че нашият организъм изпитва недостиг на желязо. И понеже въпросният метал е главен доставчик на кислород до клетките, ако по някаква причина той започне да ни липсва, страдат най-уязвимите участъци от епидермиса. В дадения случай ъгълчетата на устата и нежната кожа на устните.

Казват, че...
нощният крем трябва да се нанася на плътен слой и да се чака, докато попие - кожата ще поеме необходимото количество. Излишното пък се отстранява с мека хартиена салфетка

Научният факт
Степента на проникване на крема зависи не от неговото количество или от нуждите на кожата, а от :

* размера на молекулите на активните вещества.
По-малките преодоляват с лекота роговия слой и навлизат навътре.
* възрастта. Колкото по-стар е човек толкова по-лесно проникват компонентите на крема в епидермиса му, но пък се усвояват по-трудно заради забавената циркулация на кръвта в дълбоките слоеве на кожата.
* чистотата на епидермиса. Кремът се справя много по-безпроблемно със задачата си, ако трябва да "пробие" само един бариерен слой, а не няколко такива, съставени от себум, грим, прах и т.н.
* начина на нанасяне. Благодарение на лекия масаж и на деликатните потупвания с пръсти средството за разкрасяване ще попие значително по-бързо, отколкото ако му предоставите пълна свобода на действие.
* типа кожа. Така например сухата усвоява много по-зле активните вещества в кремовете.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign