Как да направите многолистно тесто у дома (Рецепта в снимки)

Най-важното условиe и основната тайна при приготвянето на хубаво многолистно тесто е както работата в хладно помещение, така и постоянното охлаждане на тестото и използваните инструменти. В домашни условия това се осъществява по следния начин: след всяко разточване трябва да прибирате тестото в хладилника за около 30 минути, но не по-малко. Ако използвате студена дъска и точилка, то можете да охладите тестото само няколко пъти,  не повече.
Втората тайна се крие в разточването. Това трябва да се случва бързо и силно, но внимателно. За тази цел особено подходяща е обемната, тежка точилка.

И така...

Ако ще правите тесто за първи път, опитайте с по-малко количество продукти: 250 г брашно, 100 мл вода, щипка сол, 200 г краве масло.

Как да го приготвите:

1. Замесете тесто от 200 г брашно, 100 мл вода и щипка сол.

2. Оставете го в хладилника за 15 минути.

3. 250 грама краве масло смесете с 50 г брашно - най-добре в кухненски робот, тъй като на ръка не е особено лесно.

4. Месете, докато тестото не се стегне в една топка. Ако не използвате кухненски робот, сложете си ръкавици и редовно обливайте ръцете със студена вода.

5. Разстелете масленото тесто между два слоя найлоново фолио или пергаментова хартия, след което го сложете за 15 минути в хладилника.

6. Изкарайте първото тесто, което направихте и го разстелете в правоъгълник с приблизителни размери 40 на 25 см. На 2/3 по дължина сложете масленото тесто, така че до края на "подложката'' (от другото тесто) да  остане по около  санитметър разстояние.

7. Сгънете един път, така както е показано на снимката и притиснете с пръсти краищата.

8. След това сгънете още веднъж и покрийте и маслената част. Отново притиснете с пръсти и сложете в хладилника за 30 минути.

9. Поставете тестото с тясната страна срещу себе си и разточете по дължина. Сгънете на три.

10. Завъртете на 90 градуса и отново разточете (така, както е сгънато).

11. Процедурата на точене и въртене се повтаря 7 пъти. През цялото време тестото трябва да се запази студено.
Ако разточвате повече пъти или натискате прекалено силно, слоевете ще се нарушат, а тестото няма да се получи добре. Въпреки това не се отчайвайте, ако не успеете от първия път - всичко идва с опита.

12. Готовото тесто можете да съхранявате увито в пергаментова хартия или найлоново фолио в камерата, подобно на купеното бутер тесто, но не го задържайте повече от няколко дни.

Важно!
Когато приготвяте вкуснотийки от многолистното тесто, винаги ги печете в гореща фурна, която сте загряли на 200-220' С.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign