Организирайте деня си: Накарайте стрелките на часовника да работят за Вас...

През седмицата тичаме във всички посоки. Не успяваме да си отдъхнем дори през почивните дни. Да бъдем едновременно ефективни, динамични и удовлетворени от работата и живота ни се струва непосилно. За да го постигнем, е необходимо само да организираме деня си по-добре. Как да направим това?

Степенувайте нещата по важност

През целия ден се лутаме между задачите, които ни се налага да свършим. Не успяваме да разграничим важните от второстепенните и губим ценно време. Така денят ни се струва като вечност, а вечерта се чувстваме по-уморени и неудовлетворени от всякога.
За да се справим с проблема, е необходимо всяка сутрин да си съставяме план със задачите, които трябва да свършим през деня. Трябва да ги степенуваме по важност и да започваме винаги с тези, които са в началото на списъка. Така вечерта ще сме отхвърлили повече работа от обикновено.

Комуникирайте ползотворно

И у дома, и на работното място имаме навика да обясняваме всичко прекалено обстойно. В резултат самите ние понякога се объркваме, а после се разочароваме, че нещата не са свършени така, както сме ги искали.
За да преодолеем това, в комуникацията ни с околните е наложително да си служим с кратки фрази, в които да обясняваме същественото, без да се впускаме в многословие. Колкото по-конкретно сме възложили задачата, толкова по-презицно тя ще бъде изпълнена.

Поискайте помощ

За да успеем да се преборим с времето, трябва дасе научим да прехвърляме част от ангажиментите си. Така например у дома можем да помолим партньора си или децата да напазаруват, или да свършат някоя рутинна домакинска работа. В службата - колеки, на които разчитаме, биха могли да поемат част от задълженията ни. В противен случай за предпочитане е да говорим с прекия си началник за преразпределение на задачите.

Преоткрийте почивката

По цял ден се разкъсваме между служебните и домакинските си задължения. Ежедневието ни притиска и все не успяваме да се освободим от лошото си настроение. За да го преодолеем, е наложително да осъзнаем, че е нужно да отделим време за себе си. Реализирането на част от мечтите и личните ни планове, както и почивката, не са загуба на важни минути, както понякога си мислим. Напротив! Те ни позволяват да се заредим с енегрия и сили, да се откъснем от рутината и да изпълним с по-голяма лекота всекидневните си задължения. Професионалният и личният ни живот трябва да се балансират, а не единият да бъде за сметка на другия. Само така ще успеем да бъдем ефикасни на работното ни място и удовлетворени в личен план.

Постигайте целта си стъпка по стъпка

За някои от нас изкачването по социалната стълбица е приоритет и се опитваме да го постигнем възможно най-бързо. Оставаме дълго след края на работното време и си внушаваме, че ще се отдадем на личния си живот, след като сме достигнали нивото, към което се стремим.
За да съвместим професионалните и личните си приоритети, трябва да престанем да се опитваме да бъдем съвършени. Това е не само непосилно, но и ни изпълва с гняв и неудовлетвореност. Те от своя страна пречат на израстването ни. Всяка малка стъпка ни приближава към крайната цел. Ето защо не бива да се опитваме да прескочим препятствията наведнъж. Така рискът от неуспех е по-голям.

Възползвайте се от енергията си

Всички имаме определени моменти от денонощието, в които се чувстваме по-работоспособни и изпълнени с енергия. За някои от нас това са утринните часове, други предпочитат вечерта. Това се дължи на разграничението на хората по хронотипове (Направи тест: Чучулига ,сова или гълъб? - определи своя хронотип). Невинаги обаче съобразяваме естествения си ритъм със задачите, които трябва да свършим. Разбира се, това зависи и от работното ни  време, но трябва да се опитаме да настроим биологичния си часовник със задълженията си. Нужна е да определим в кои моменти от денонощието се чувстваме най-добре. След това трябва по възможност да разпределим по-важните си ангажименти в тези часови участъци, а да оставим по-маловажните за минутите, в които се чувстваме отпаднали или уморени.

Опознайте себе си

Фактът, че позволяваме на работата, грижите или стресът да ни завладеят, означава, че отчасти приемаме тази ситуация. В противен случай бихме направили необходимото, за да я избегнем. За да се справим с нея, е нужно да преценим какво ни подтиква да толерираме този си начин на живот - одобрението на колегите, семейството, стремежът към социално издигане... Само тогава ще можем да разпределим правилно времето си и да се организираме. Равносметката ще намали драстично негативните фактори като психическа умора и отпадналост.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign